Tirza Kingma

Zes redenen waarom reizen goed voor je is

reizen met kinderen

Wie (niet) reist is gek
– Ap Dijksterhuis –

Reizen is waar mijn hart sneller van gaat slaan. Wakker worden met een lege bladzijde en maar zien wat voor avonturen zich die dag ontvouwen. Nietigheid ervaren in grootse natuur of verwondering in een andere cultuur. Ik heb nergens zo lekker gegeten als in China, nergens zoveel ontspanning ervaren als in Australië en de herinnering naast een groep springende dolfijnen te varen in Nieuw-Zeeland koester ik nog steeds. Om die reden hoefde ik Wie (niet) reist is gek van Ap Dijksterhuis niet te lezen, want na het lezen van dit boek wil je alleen maar meer, meer, meer op reis.

Wegwee
‘We worden allemaal wel eens overvallen door een somberte die vraagt om troost. Sommigen grijpen dan naar de fles, anderen naar een doos bonbons. Ik koop een ticket naar Bakoe.’ Zo begint Ap Dijksterhuis’ boek Wie (niet)reis is gek. Wegwee noemt hij het. De onrust die hij voelt om weer op reis te gaan. Weg van hier. Weg van het bekende. En ik herken dat. Het liefst ga ik iedere vakantie ‘op reis’. Iets nieuws zien. Uit mijn routines stappen. Dat geeft me nieuwe energie. Niet iedereen begrijpt dat. Dijksterhuis beweert zelfs dat reizigers thuisblijvers zien als ‘enigszins deerniswekkende figuren die een fundamenteel aspect van het leven aan zich voorbij laten gaan.’ Vroeger dacht ik er ook zo over, tegenwoordig zie ik het iets genuanceerder 😊. Ik probeer zelfs te leren van mensen die altijd thuis kunnen blijven, hun rust en tevredenheid. Wat hebben zij dat ik niet heb? Vooralsnog heb ik vooral iets wel, en dat is wegwee. Dat is waarom ik zo graag meer van de wereld wil ontdekken.

Reizen maakt rijker
Het boek van Dijksterhuis, psycholoog en fervent reiziger, is volgens de tekst op de achterflap één grote lofzang over reizen. De voordelen van reizen zouden onbegrensd zijn en zo ervaar ik dat ook. Travel is the only thing you buy that makes you richer. Dat een reis geld kost is een feit, maar ervoor sparen kan een keuze zijn. De reis hoeft ook niet (meteen) ver weg en lang te zijn. Liever wel natuurlijk, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden dichterbij huis. Reizen naar een land dat verbaast of verwondert werkt volgens Dijksterhuis als een psychologische emmer sop. De geest wordt ontdaan van troep en vuil omdat je even weg bent van verplichtingen, belangen, zorgen en vooruitzichten. Af en toe is het gewoon goed en gezond om er tussenuit te gaan.  

Zes goede redenen om op reis te gaan
In het boek staan zes goede redenen om op reis te gaan. Een volkomen subjectieve opsomming geeft de schrijver toe, ondanks dat hij zich heeft gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en eigen ervaringen. Hier komen ze:
Reizen verwonderd
De wereld nodigt uit tot verwondering, zoals bijvoorbeeld de Sixtijnse Kapel, de Twaalf Apostelen of de Chinese muur. Om de psychologische vruchten te plukken van de wereld om ons heen moeten we haar uitnodiging wél aannemen, schrijft hij. We zullen op reis moeten.
Reizen inspireert & verhoogt je creativiteit
Je kent het wel, het beste idee komt altijd als je even nergens aan denkt of omdat je verwonderd bent, of ontroerd. En dat is wat er met je geest gebeurt als je reist. Als je reist, is de kans dat je geïnspireerd raakt sowieso groter dan wanneer je thuisblijft. Loop je vast? Ga dan op reis.
Reizen schenkt emotionele verrijking
Goede reizen zijn als jongensboeken, schrijft Dijksterhuis. Hij haalt hierbij een citaat aan van Tom Coryt: ‘Reizen is de koningin van alle wereldse genoegens.’ Reizen verbreedt en verdiept ons emotionele bestaan.
Reizen verruimt je blik
Reizen is leerzaam, kweekt begrip en wekt vertrouwen. Mensen zijn namelijk overal hetzelfde en hun diepste behoeften en drijfveren verschillen niet van elkaar. We willen allemaal gelukkig zijn.
Reizen verlengt je leven
Door te reizen kunnen we ons leven rekken. Op reis maak je veel meer mee dan thuis, daarom lijken dagen weken en weken maanden. Op reis werkt je interne klok niet per seconde of minuut maar per prikkel. Hoe meer prikkels, hoe langer iets lijkt te duren. Bovendien zijn er landen waar geheimzinnige krachten ervoor zorgen dat de tijd die je besteedt geen invloed heeft op de tijd die je overhoudt.  
Reizen maakt gelukkig
Reizen maakt gelukkig. Daarvoor is onomstotelijk bewijs gevonden in wetenschappelijk onderzoek. Op reis zijn we gelukkiger dan thuis en na een reis ervaren we minder spanningen. Hoe verder weg hoe beter en hoe vaker hoe gelukkiger, zeker als je er ook nog eens actieve tripjes van maakt. Bovendien moet de voor- en napret van een reis volgens Dijksterhuis niet worden onderschat. Je verheugen op de toekomst verlicht alles.  

En waar moet je dan naartoe?
Je bestemming maakt eigenlijk niet uit. Een korte reis werkt psychologisch het beste als je een cultuurshock opzoekt. Fez in Marokko acht Dijksterhuis hiervoor zeer geschikt. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat ook vakanties naar Frankrijk, Spanje of Kroatië al zorgen voor meer creativiteit. India is volgens Dijksterhuis de koningin der reisbestemmingen. De Taj Mahal, volgens velen het mooiste gebouw ter wereld, betoverde, ontroerde en inspireerde hem. Ik moet eerlijk toegeven dat ook ik nieuwsgierig ben naar India, maar dat ik tegelijkertijd denk dat mijn geest en lijf India (nog) niet aankunnen. De smerigheid, het pikante eten, de vele mensen die dan wel weer ontzettend vriendelijk zouden zijn. Wie weet durf ik het nog eens aan of ik zou Dijkstershuis’ advies op moeten volgen. Vergeet nooit: bij twijfel, ga op reis!

Zes redenen waarom reizen goed voor je is

2 gedachten over “Zes redenen waarom reizen goed voor je is

  1. Wat zou ik ook graag weer een verre reis willen maken…
    Een van mijn belangrijkste reden om op reis te gaan is “het verzamelen van extra mooie herinneringen”. Herinneringen waar je later keer op keer op kan terugvallen zodat je je weer even waant in die mooie momenten van toen. Nu we tijdelijk niet op reis mogen, speel ik die herinneringen vaak even af in mijn dagdromen. Werkt nog beter met het fotoboek erbij 🙂

    1. Heel herkenbaar! Er zijn ook zoveel kleine dingen die weer herinneringen oproepen aan mooie reizen. Gelukkig hebben we er veel gemaakt, dus we kunnen nog even teren op onze verhalen en fotoboeken, maar niet te lang graag 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven