Tirza Kingma

Tien wegwijzers voor een bezield leven

Brené Brown


‘Laat gaan wie je denkt te moeten zijn.’


De Amerikaanse Brené Brown schreef De moed van imperfectie (2013) omdat ze een kleine revolutie teweeg wilde brengen. Ze wilde een beweging van mensen die hun rommelige, imperfecte, ongeregelde, uitgelubberde, prachtige, verdrietige en gelukkige leven – vol met alles om dankbaar voor te zijn – aan de wereld lieten zien. Een beweging geboren uit vrijheid die ontstaat wanneer we niet langer doen alsof alles perfect is wanneer dat niet zo is. Ervoor kiezen met hart en ziel te leven, is een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid, schrijft ze. Je zult er een heleboel mensen mee in verwarring brengen, irriteren en verontrusten, inclusief jezelf. 

Over Brené Brown
Brené Brown wordt wel de heldin van het emotieonderzoek genoemd. Haar boeken werden New York Times-bestellers en haar eerste TED-talk is een van de best bekeken voordrachten ooit. Brown werkt aan de universiteit van Houston waar ze professor is en jaren onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. In eerste instantie richtte ze haar onderzoeken op moeilijke emoties; schaamte, angst en kwetsbaarheid. Ze kwam veel mensen tegen die ondanks die moeilijke emoties een fantastisch en inspirerend leven leidden. Bezield leven, noemde Brown dat. Leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent in plaats van stilstaan bij wat anderen ervan zullen vinden. En dat is lastig. Het is iedere dag hard werken om moedig te zijn, compassie te tonen en verbondenheid te zoeken. Bezield leven is levenswerk, zegt Brown. Hartwerk.

 Tien wegwijzers

1. Kies voor authenticiteit
Ieder mens is authentiek, alleen soms raak je jezelf kwijt. Je kunt weer authentiek worden door keuzes te maken waarbij je trouw blijft aan jezelf. Bijvoorbeeld de keuze om oprecht te zijn, om je ware ik te laten zien, no matter what. En ja, daar is moed voor nodig en compassie met jezelf, want je mag loslaten wat anderen van je vinden.

2. Heb meer compassie met jezelf
Waar perfectionisme heerst, ligt schaamte op de loer, schrijft Brown. Perfectionisme heeft niks te maken met je best doen of jezelf willen verbeteren. Het heeft alles te maken met de ander: wat zullen zij ervan vinden en hoe voorkom ik dat ik word afgewezen? Accepteren dat negatieve emoties bij het leven horen en lief zijn voor jezelf helpen je op weg.

3. Ontwikkel meer veerkracht
Tegenslagen horen bij het leven. Het vermogen om die te overwinnen helpt je vooruit. Mensen die veerkrachtig zijn, zo onderzocht Brown, zoeken bijvoorbeeld hulp en worden gesteund door hun omgeving. Ze zijn vindingrijk in het oplossen van problemen en ervan overtuigd dat ze zelf iets kunnen doen om met hun negatieve gevoelens om te gaan.

4. Cultiveer dankbaarheid en geluk
Brown dacht altijd dat gelukkige mensen dankbaar waren, dat leek haar vrij logisch. Tijdens haar onderzoeken kwam ze erachter dat het andersom was. Mensen die actief dankbaarheid beoefenden, voelden zich gelukkiger.

5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven
Intuïtie is niet altijd meteen je gevoel, je ingeving volgen. Soms vertelt je intuïtie je ook dat je beter meer informatie kunt verzamelen alvorens een keuze te maken. Je zult vertrouwen moeten hebben om zekerheid los te laten en stil moeten zijn om je innerlijke wijsheid te kunnen horen.

6. Geef je creativiteit de ruimte
Iedereen heeft creativiteit in zich, kijk maar naar kinderen. Veel volwassenen raken het kwijt. Maar creativiteit wil zich graag uiten, is altijd uniek en zinvol. Dus: ga koken, schrijven, tekenen, fotograferen, breien, dansen, een stoommachine nabouwen, toneelspelen, zingen… en stop met vergelijken, want wat je maakt is jouw unieke creatiekracht.

7. Neem de tijd om te spelen en te rusten
Slapen én spelen zijn essentieel voor je gezondheid. Lummelen, plezier maken, niets doen, we zijn het verleerd in een wereld waarin je steeds maar productief wilt zijn en alles efficiënter en sneller lijkt te moeten. Uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde moeten we loslaten, zijn Browns wijze woorden.   

8. Breng kalmte en stilte in je leven
Minder stress, meer ontspanning. Als je meer tijd neemt om te rusten en te spelen, word je automatisch kalmer. Stil zijn gaat een stapje verder. Door stilte te ‘horen’ kun je afstand nemen van situaties en vergroot je bewustzijn. Dat kan confronterend zijn, want ineens kom je je eigen gedachten, gevoelens en dromen tegen. De winst is dat je beter weet wat belangrijk voor je is in het leven en dus welke kant je op wilt. 

9. Streef naar zinvol werk
Werk waarin je je talenten toont brengt vaak niet het brood op de plank. Bovendien kunnen je innerlijke commentaar en onzekerheid over wat je zou moeten doen volgens anderen het je lastig maken zinvol werk daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Maak eens een lijst van werk dat jou inspireert is Browns advies. Misschien vind je een creatieve manier om daar toch iets mee te gaan doen.

10. Lach, zing en dans
‘Dans alsof er niemand toekijkt. Zing alsof er niemand luistert. Heb lief alsof je nooit bent gekwetst, een leef alsof de hemel op aarde is.’ Met deze quote van Mark Twain begint het laatste hoofdstuk in De moed van imperfectie en het is misschien wel het beste advies om – juist in deze tijd – meteen uit te voeren. Leef lekker imperfect, want het levert je moed, compassie en verbondenheid op. Houd van jezelf en geloof in jezelf. Dat is waar je iedere dag met hart en ziel aan mag werken.

Deze Lentekrabbels lees je misschien ook graag:

Tien wegwijzers voor een bezield leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven