China en Nederland lijken twee uitersten. Zij eten rijst, wij brood. Zij eten met houten stokjes, wij met metalen bestek. Zij zijn groot en wij zijn klein ;-). China is 240 keer groter dan Nederland en heeft meer dan honderd miljoenensteden, al is er helaas ook veel armoede. Het land heeft een bizar verleden, indrukwekkende natuur en een rijke cultuur. Voor mij is China groots, extreem en druk. Waarschijnlijk was ik nog nooit in China geweest als we in 2010 Wen niet hadden geadopteerd. Inmiddels zijn we er als gezin drie keer naartoe gereisd. Ik heb het land in mijn hart gesloten en wil terug want er is nog zoveel te ontdekken, daarom deel ik graag tien keer typisch China met je.
#1 Hutong in Beijing
Een hutong is een traditionele Chinese woonwijk die al zevenhonderd jaar bestaat. De kleine huisjes met nauwe straatjes zijn ommuurd en de mensen wonen er dicht op elkaar met buiten de hutong een klein toiletgebouw. Het is dan ook niet dat je meteen blij wordt van een hutong, maar het geeft wel een kijkje in het leven van veel Chinezen in de grote stad. Afgelopen zomer hadden we een appartement tussen de hutongs en het was heel bijzonder om door de straatjes te dwalen en de relaxte sfeer te proeven.
#2 Panda’s
Als je panda zegt, zeg je China. Onze eerste kennismaking met deze mooie beer, die helaas met uitsterven bedreigd wordt, was in het Ocean Park in Hongkong. Ze hebben iets aandoenlijks als ze lopen of hun bamboe takje voor takje opeten. Inmiddels hebben we ze ook dichterbij huis bewonderd, in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In Pandasia waan je je ook een beetje in China, dus zeker leuk om een keer naartoe te gaan. Het laatste nieuws is dat Wu Wen zwanger is en er een babypanda komt!
#3 Heel veel mensen
Overal waar je komt zijn mensen, heel veel mensen! En omdat ze met zoveel zijn, leven ze ook veel dichter op elkaar dan wij gewend zijn. In een rij staan ze dus in je nek te hijgen of tegen je aan te plakken. Ze komen continu in je comfortzone. Dat is even wennen, maar gelukkig zijn ze ontzettend vriendelijk en als je je aansluit bij hun looptempo word je vanzelf zen.
#4 Chinees eten
Het eten in China is veel lekkerder dan wat wij in Nederland kennen van de Chinees. Het is altijd puur, vers en je kunt kiezen wat je wil. Als je met een grotere groep eet, krijg je het eten op een draaiplateau en kun je alles opscheppen wat je lekker lijkt. Je moet alleen nog even leren om met stokjes te eten.
#5 Veldwerkers
Een van de dingen waar ik naar uitkeek tijdens onze laatste reis was het typisch Chinese beeld wat je op bovenstaande foto ziet. Chinezen met hoedjes op, aan het werk op het veld. Veelal op rijstvelden of theeplantages, maar er is ook veel andere akkerbouw. In Dali fietsten we tussen de velden, een heel bijzondere ervaring.
#6 Poorten met posters en rode lampionnen
Huizen, wijken en hotels kom je in China meestal binnen door een poort. Op de deuren zijn grote posters geplakt met afbeeldingen van draken of keizers die de mensen binnen de poort beschermen. Meestal hangen er ook versierde rode lampionnen naast de deur en zijn de daken versierd met draken.
#7 Spelende oude mensen
Parkjes of binnenplaatsen vind je ook vaak achter poorten. Hier komen Chinezen samen om te relaxen, de schaduw op te zoeken of samen een spelletje te spelen. Vooral ouderen zie je hier vaak, waarschijnlijk nadat ze samen Tai Chi hebben gedaan.
#8 Altijd op de foto
Als blonde blanke Nederlander kun je in China niet lang ongestoord over straat lopen. Tijdens onze eerste reis naar China was Marrit twee en werd ze spontaan opgetild en geknuffeld. Dat was even schrikken, maar ze had ook een slimme oplossing als mensen met haar op de foto wilden… (zie foto). Afgelopen zomer wilden vooral jongeren met ons gezin op de foto wat ondanks de taalbarrière tot leuke gesprekjes leidde.
#9 Chinese marktjes
In China vind je veel winkeltjes, eten en marktjes op straat. Supergezellig, leuk en kleurrijk. Het mooiste marktje kwamen we tegen tijdens een wandeling door een klein dorpje aan het Erhai meer bij Dali. Met om ons heen de traditionele Chinezen en huizen wandelden we door een levend kunstwerk.
#10 Adoptiekinderen
Ik kan dit lijstje niet compleet maken zonder de vele adoptiekinderen te noemen die de afgelopen decennia uit China zijn gekomen. Niet alleen in Nederland, maar vooral in Amerika leeft een grote groep Chinese adoptiekinderen. Zij hebben lang niet allemaal een mooi verhaal of mooie achtergrond. Ik kan alleen maar zeggen dat ik iedere dag dankbaar ben dat Wen bij ons is en we voor hem mogen zorgen. En, maar dat is bijzaak, door hem hebben we China ontdekt.
Weergaven: 747