Tirza Kingma

Negentien positieve gedachten over januari

Positieve gedachten

Januari is niet mijn maand. Dat is geen positieve gedachte. Ik leer wel steeds beter met januari om te gaan. Hoe? Door mijn agenda niet te vol te plannen. Ik heb het namelijk nogal druk met: voldoende slapen, leuke dingen doen, positief denken, achter mijn daglichtlamp zitten en een dubbele hoeveelheid vitamine D slikken. Daarnaast haast ik me niet en ga ik wel iedere dag naar buiten. Ja, in weer en wind. En op de 31e vier ik dat januari voorbij is en eten we friet. 

Oké, misschien ben ik niet de meest geschikte persoon om je enthousiast door januari te loodsen. Toch heb ik negentien positieve gedachten kunnen formuleren over deze lange, lange, lange … lange grijze maand.

 1. De kerstboom kan de deur uit. En de kerstversiering. Je huis ziet er ineens een stuk groter, lichter en opgeruimder uit.
 2. Na twee maanden hoef je geen Sint-Maarten snoep, pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes en banketstaven meer weg te werken. Of kerstdiners – drie binnen 48 uur – achterover te slaan. Ein-de-lijk kun je weer gezond eten.
 3. De zon schijnt in Nederland in januari gemiddeld 1,4 uur per dag. Grijp je kans!
 4. Als de zon niet schijnt, heeft hij zich verstopt achter de wolken. De zon is er altijd.
 5. Er liggen 365 dagen in het verschiet om te werken aan je dromen, jezelf verbeteren of een dag niks doen.
 6. Je hebt in januari maar liefst 31 dagen de tijd om je goede voornemens al in deze eerste maand van het nieuwe jaar om zeep te helpen. Lukt altijd.
 7. Blue Monday (dit jaar op 16 januari) bestaat helemaal niet. Het is maar een naam voor de – volgens een Britse psycholoog wetenschappelijk bewezen – meest deprimerende dag van het jaar. Weg dus met die commerciële dag waarop ze iedereen een zonvakantie willen verkopen. Die vakantie kan je ook vandaag boeken.
 8. Of je maakt een fotoboek van eerdere vakanties. Scrollen door al die zonnige plaatjes brengt je in ieder geval een aantal uren terug naar zonniger tijden.
 9. Januari biedt kansen: een nieuw jaar, een nieuw begin. En als het mislukt: 21 januari is het nieuwe maan en heb je opnieuw een kans om je dromen een boost te geven.
 10. Op 21 januari is het ook Nationale Tulpendag. Je mag dus ongegeneerd de lente in huis halen met tulpen, of narcissen en hyacinten.
 11. Iedere dag in januari wordt het een beetje langer licht. Op 1 februari is het al vijf kwartier langer dag dan op 1 januari.
 12. Omdat het buiten te koud en te nat is om er lang te vertoeven, heb je tijd om binnen een klusje op te pakken. De zolder opruimen. Een muur verven. Ik noem maar iets.
 13. ’s Avonds nog even de kaarsjes aan, de gordijnen dicht en voor de televisie hangen is natuurlijk ook een goed idee en stiekem best knus.
 14. Wie is de Mol begint. Een heel nieuw seizoen om je te verliezen in de zoektocht naar de saboteur. Dit jaar kun je op reis door Zuid-Afrika.
 15. De Australian Open wordt gespeeld. Tussen de tenniswedstrijden door worden beelden getoond van blauwe luchten, het levendige Melbourne en de zomers geklede Aussies. Sweet memories voor wie er was, dromen voor wie erheen wil.
 16. Wat langer in bed liggen is in deze tijd van het jaar alleen maar goed voor je. Pak je rust nu het kan.
 17. Tel je zegeningen. Plan je feestjes, vakanties, alles waar je zin in hebt of wat je dit jaar van je bucketlist wilt strepen.
 18. Je kunt de hele maand hopen op ijs en sneeuw of misschien zelfs de Elfstedentocht.
 19. Iedere dag in januari brengt je een stukje dichter bij de lente.☀️

Heb jij nog een positieve gedachte voor januari? Wil je die hieronder delen?

Deze Lentekrabbels lees je vast ook graag:

Negentien positieve gedachten over januari

4 gedachten over “Negentien positieve gedachten over januari

 1. Haha, kon je “maar” 19 positieve gedachten bedenken? Wat ik vooral lekker aan januari vind, is dat je dan zo lekker kunt slapen. Ik slaap namelijk maar moeilijk met natuurlijk licht. En in januari is het vroeg donker en laat licht. Je kunt lekker inslapen in een donkere kamer. En je wordt niet wakker gemaakt door de zon die door de kieren van je (verduisterende) gordijnen schijnt of het mooie, maar oh zo harde, gezang van de vogels. Je kan lekker gaan slapen met een warme kruik en onder een dik en zwaar dekbed. Heerlijk! Niks geen plakkerige en zweterige korte nachten. Mijn gewenste 8 uur slaap haal ik echt alleen maar in januari/ de winter. Helpt deze positieve gedachte nog een beetje ;-)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven