Tirza Kingma

Mijn zomerleeslijst

Boekentips

Een goed boek, zon en het liefst een plek aan het water. Lezen en vakantie zijn voor mij onafscheidelijk. Voor een vakantie in het buitenland kies ik dan ook zorgvuldig mijn boeken. Wat ik namelijk niet wil is géén leuk boek bij me hebben in een land waar ik niet gemakkelijk even een andere haal in de Nederlandse taal. Deze zomer was mijn boekenkeuze subliem, al zeg ik het zelf. Het ene boek verbaasde me pagina na pagina, het andere was instant zwijmelmateriaal en het volgende een wereldwijde bestseller. Daarnaast las ik een grappig en ontroerend verhaal van Sophie Kinsella en – weer thuis – een pageturner van Liane Moriarty.

Ik, Maria Magdalena – Geert Kimpen Ik, Maria Magdalena
Ik, Maria Magdalena, het nieuwste boek van Geert Kimpen, las ik aan de oevers van blauwe meren in de Franse Jura. En voor de stacaravan op onze camping, overigens, of in bed. Zelden las ik met zo veel interesse een boek. In mijn christelijke opvoeding kwam Jezus’ geliefde nauwelijks voorbij, mijn mond viel dan ook regelmatig open van verbazing en verwondering tijdens het lezen van haar verhaal. Het boek ontroerde me en ik leerde ervan, buiten dat het prachtig is geschreven.

In juni was de boekpresentatie van Ik, Maria Magdalena en vertelde Geert dat hij dit boek niet had kunnen schrijven zonder zijn vrouw Michelle Shanti. Door het hele verhaal heen hoor je haar vrouwelijke stem. Ik las het verhaal als een ode aan de vrouw, aan vrouwelijke wijsheid. Of zoals Geert het zo mooi omschrijft in zijn boek: ‘In ieder hart van ieder meisje dat op aarde geboren wordt, is in potentie een zaadje geplant dat de hele aarde weer tot bloei kan brengen.’ Een betoverend en waardevol boek!

Nu we er toch zijn – Chantal van Gastel Nu we er toch zijn
Nu we er toch zijn heeft een kaft waar ik meteen verliefd op was. De zeegroene kleur met de lichtroze bloemen, de zwierige letters en de schilderachtige foto van Parijs. Al snel werd ik ook verliefd op Audrey van hr die, net als ik ooit deed, vastloopt in haar werk. Ik heb hardop gelachen over hoe Chantal haar leven en haar keuzes beschrijft, al zit er absoluut een serieuze ondertoon in het verhaal. En ik werd verliefd op Lynx, de knappe schilder die vrij en blij door het leven lijkt te gaan, maar je nogal zal verbazen met zijn diepgang.

Audrey en Lynx belanden in Parijs, uiteraard, en ik mocht pagina na pagina mee op reis door deze magische stad. Als bonus vind je in het boek de rondwandelingen die ze maken. Maar voor je zover bent vecht je waarschijnlijk eerst een tijdje tegen je tranen. Een boek vol drama, romantiek en humor voor een aantal ontspannen uren leesplezier.

Ga als een rivier – Shelly Read Ga als een rivier
Als je achternaam ‘Read’ is en je bijna dertig jaar lang hoofddocent literatuur en schrijven bent geweest aan een Amerikaanse universiteit, is het misschien niet zo gek dat je debuutroman de wereld verovert. Oef, wat een mooi verhaal is dit! Het is ontzettend goed geschreven en nam een wending die ik niet had voorzien. Ik wil geen spoiler weggeven, daarom citeer ik een review op de binnenflap van het boek: ‘Prachtig liefdesverhaal over een sterke vrouw in racistisch Amerika die met vallen en opstaan toch overleeft.’ Een verhaal ook over moederschap, wil ik er nog aan toevoegen. Voor de fans van Daar waar de rivierkreeften zingen zag ik vaak voorbijkomen. Daar ben ik het mee eens: het boek ademt dezelfde sfeer. Omdat ik Ga als een rivier vanuit die verwachting begon te lezen, moest ik er even inkomen. Het is namelijk een eigen verhaal, boordevol symboliek en eentje die ik na een aantal hoofdstukken toch niet meer weg kon leggen.

De partycrasher en Liever verliefd – Sophie Kinsella De partycrasher
Sophie Kinsella is al jaren mijn favoriete schrijver. Door haar boeken te lezen, wilde ik ook schrijven. De verhalen zijn zo heerlijk ongecompliceerd en zo ontzettend creatief en grappig. Om De partycrasher heb ik ook weer regelmatig hardop zitten lachen. En dit keer las ik ook nog eens een diepere laag in het boek.

Effie, de hoofdpersoon, kan als zesentwintigjarige de recente scheiding van haar ouders niet verwerken en weigert naar het afscheidsfeest voor haar ouderlijk huis te komen. Tot ze ontdekt dat haar matroesjkapoppetjes daar nog ergens verstopt zitten. De poppetjes en de zoektocht ernaar staan bol van symboliek, wat ik verrassend en knap gedaan vind en het een heel mooi verhaal maakt. Liever verliefd

In februari las ik overigens haar boek Liever verliefd over Ava die naar Italië vertrekt voor een schrijversretraite; eindelijk zal ze haar boek afmaken. Ze mag tijdens de retraite niet haar echte naam gebruiken en ook niets vertellen over haar echte leven, want dat leidt af van het schrijven. Uiteraard ontmoet ze een knappe man met wie ze van kliffen springt en halsoverkop in een relatie duikt. Ze heeft alleen geen idee wat zijn echte naam is, in welk land hij woont en wat voor werk hij doet, om maar eens iets te noemen. Ook dit verhaal was weer zo grappig en las zo heerlijk weg, want als ze terugkomen in het echte leven spat hun droom natuurlijk uit elkaar en hoe dan verder met iemand die eh … in het echte leven mijlenver van je afstaat.

Appels vallen niet – Liane Moriarty Appels vallen niet
Zoals ik gewend ben van de Australische schrijfster Moriarty gooit ze in dit boek ook meteen in het begin een bom zodat je vervolgens pagina na pagina omslaat omdat je moet weten hoe het verhaal afloopt.

Appels vallen niet gaat over een gezin met vier volwassen kinderen voor wie het leven vooral om tennis draaide. Als de moeder plots verdwijnt slaat de twijfel meteen toe: is ze zelfstandig verdwenen of heeft die mysterieuze logé van een jaar geleden er iets mee te maken? ‘Game, set, moord … ‘ staat er op de cover. Moeten haar kinderen aangifte doen en wie durft hun vader te verdenken? Ze hadden zo’n goed huwelijk, toch?

Je leert alle personages zeer goed kennen alsmede hun beweegredenen in het leven. De gezinsdynamiek vond ik zo leuk en herkenbaar beschreven! Een boek dat je niet meer kunt wegleggen, heel knap geschreven en met toch ook weer een mooie boodschap. 🤍

Deze Lentekrabbels lees je misschien ook graag:

Weergaven: 85

Mijn zomerleeslijst

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven