Tirza Kingma

Mijn jaar in Lentekrabbels

blog

Een jaar geleden stuurde ik mijn eerste Lentekrabbel de wereld in: Boekenweek 2020: Lezen en laten lezen. Een blog over waarom ik als lezer van romans en chicklit volgens de literatuur een niet-lezer zou zijn. Gelukkig nam Özcan Akyol het voor mij en andere ‘niet-lezers’ op. Die miljoenen lezers van Lucinda Riley’s Zeven zussen-serie bijvoorbeeld, die kon je toch niet als niet-lezers bestempelen? Een jaar later denk ik er precies hetzelfde over en dus blijf ik vooral boeken lezen waar ik blij van word. En wat heb ik veel kunnen lezen het afgelopen jaar! Op mijn website heb ik zelfs ‘boekentips’ aan mijn menu toegevoegd, omdat ik mijn enthousiasme over een aantal boeken graag wilde delen.

Boekentips

  • De Creatiespiraal van Marinus Knoope, over hoe je op een natuurlijke manier van je wensen werkelijkheid kunt maken. Inspiratie om een nieuwe start te maken in of na deze coronatijd. En als je daarmee aan de slag wilt, dan is nieuwe maan een perfect moment, omdat haar energie je dromen zeker een boost zal geven.
  • Geweldloze Communicatie van Marshal B. Rosenberg. Dit boek las ik jaren geleden en nu had ik het nodig om er een blog over te schrijven. De dood van George Floyd en al die mensen – blank en zwart –  die van Sydney tot New York de straat op gingen en scandeerden: ‘Black Lives Matter!’ raakten me. Geweldloos communiceren kan een puzzelstukje zijn in een wereld waar gelijkheid zegeviert.
  • Ongetemd leven van Glennon Doyle is mijn favoriete boek van het afgelopen jaar. Ik las het meteen maar twee keer. Voor iedereen die vrij wil zijn en zichzelf wil zijn is dit boek enorm inspirerend.
  • En dan had ik nog een lijstje met vijf boeken die je tijdens de winter wat zomergevoel geven: Tegen beter weten in van Charlotte de Monchy, Wij van David Nichols, Zon van Lucinda Riley, Rendez-Vous van Eshter Verhoef en Heerlijk duurt het langst van Jill Mansel. Met deze boeken waan je je sowieso op vakantie.

Een jaar lang corona
Om eerlijk te zijn had ik een jaar geleden niet geloofd dat we nu nog steeds met alle ellende van corona zaten. In eerste instantie was daar lichte paniek: Hoe komen we thuis uit Alicante? Ik was op vrijdagochtend met mijn nicht vanaf Schiphol vertrokken naar een ‘code groen land’ en vanaf middernacht gold in het hele land ineens code rood. We klapten met de inwoners van Alicante op ons balkon voor het zorgpersoneel en mochten niet eens meer op het strand komen of zelfs maar op een bankje in de zon zitten. Thuis had ik lichte paniek vanwege het feit dat iedereen ineens de hele tijd thuis was; hoe moest ik ooit nog rust vinden om te schrijven? Alleen met z’n vijven was het korte verhaal dat ik daarover schreef. Een jaar later zitten we er precies zo bij, een stedentrip naar Spanje wordt zelfs verboden door premier Rutte. Mijn kinderen gingen opnieuw weken niet naar school en mogen nog steeds niet turnen in de turnhal. Voordeel was dan weer dat er veel rust in mijn leven kwam. Niet alleen omdat de agenda leeg bleef, maar ook omdat ik Flow yoga ontdekte. En gelukkig vond ik op andere momenten tijd en rust om te schrijven, mijn korte verhalen Herfstblues en MEImeringen bijvoorbeeld.

Reisverhalen
Markt in ChinaReizen is een van de dingen die ik enorm mis, misschien juist omdat het niet kan. Ik verlang ernaar weer avonturen te beleven in het buitenland en nieuwe plekken te ontdekken. Gelukkig konden we afgelopen zomer naar Bretagne en Normandië en daar schreef ik dan ook meteen een Lentekrabbel over: Wandelen langs de Smaragdkust in Bretagne. Verder heb ik mijn verlangen het afgelopen jaar gestild met foto’s en films van eerdere reizen waar ik een aantal blogs over schreef:

  • Vijf zomervakanties in Europa over onze vakanties naar de eilanden Corsica en Île de Ré in Frankrijk, de kust bij Lissabon in Portugal, Zuid- en Midden Zweden en de eilanden Møn en Rømø in Denemarken. Als je inspiratie zoekt voor komende zomer, lees dit blog dan.
  • Ik schreef het korte verhaal Tent op reis, over mijn eerste kampeervakantie met Yke die ons naar Zuid-Limburg bracht. Afgelopen herfstvakantie gingen we er met het hele gezin naartoe: In de heuvels van Zuid-Limburg. Voor mij een stukje buitenland in Nederland.
  • Ik schreef ook het korte verhaal Welkom in China. Een stuk uit het boek over de adoptie van Wen dat ik aan het schrijven ben. En omdat ik echt van China hou: Tien keer typisch China, over hutongs, rode lampionnen en Chinese marktjes.
  • Acht onvergetelijke momenten van onze wereldreis werd mijn meest gelezen blog van het afgelopen jaar. Van over de hele wereld wordt deze Lentekrabbel gelezen en dat vind ik natuurlijk te gek! Ook voor mijn blog Tien keer natuurparadijs Tasmanië genoot ik niet alleen van het schrijven, maar ook van het doorlezen van mijn reisdagboek, de fotoalbums en video’s.

Een nieuw blogjaar
De meeste bloggers haken binnen drie maanden af, las ik in de boeken die ik bestudeerde voordat ik startte met mijn Lentekrabbels. Dat zou mij natuurlijk niet overkomen. Daarom zocht ik een modus die ik goed kon volhouden en waarmee ik verhalen kon blijven posten over onze reizen, over schrijven en gelukkig leven. Ik vind het echt fantastisch dat jullie die verhalen lezen en erop reageren. Dankjewel daarvoor! En ik ga er lekker mee door. Ik heb al een aantal Lentekrabbels klaar staan met weer een mooie boekentip en een blog over hoe ik een boek schreef #deel 2, want dat boek waar ik de afgelopen jaren aan gewerkt heb gaat er komen dit jaar. Wordt vervolgd dus.

Mijn jaar in Lentekrabbels

2 gedachten over “Mijn jaar in Lentekrabbels

  1. In zo’n corona jaar waarin je veel thuis zit en veel kunt mijmeren, zie je hoe belangrijk het is om herinneringen te verzamelen! Kan je er twee keer van genieten👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven