Tirza Kingma

Met de Maya’s 2024 in – de Tzolkin als wegwijzer

Mayakalender

Net als de zon in de seizoenen en de maan in haar cyclus hebben ook de dagen energie. De oude Maya’s uit Midden-Amerika ontwikkelden hierop een kalender: de Tzolkin. Het is een instrument waarmee je je dagen af kunt stemmen op de specifieke energie. Aan de hand van je geboortedag kun je inzicht krijgen in wie je bent. De Tzolkin duidt je levensthema, je doelen, je talenten en de punten waarop je je mag ontwikkelen. Ook zegt het iets over je relaties, vriendschappen en familiebanden. Als je je verdiept in jouw specifieke wegwijzer en de energie van de dagen gaat volgen, kan de Mayakalender een richtingaanwijzer zijn in je leven.

Mijn kennismaking met de Tzolkin
De Tzolkin kwam in 2013 op mijn pad. Ik was geïnteresseerd in de verhalen die ik erover hoorde en volgde een Tzolkingdag op de dag van mijn geboorte-energie: de dag van de witte Tovenaar. Op de ‘IK BEN’, een boot in Overijssel, werd het een bijzondere dag met allemaal witte Tovenaars. Over en weer was er herkenning en ik leerde veel over hoe de Tzolkin werkt en hoe ik deze kan lezen. Thuis ging ik me er verder in verdiepen en ontdekte ik dat mijn naam, Tirza, ook de energie draagt van de witte Tovenaar. Ik vond dat een bijzondere vondst, omdat mijn ouders mij Anna Tirza hebben genoemd. Zij hebben geprobeerd mij die dubbele naam aan te leren, alleen noemde ik mezelf al van kleins af aan Tirza. Blijkbaar voelde ik dat die naam mijn geboorte-energie ondersteunde.

De Tzolkin lezen
De Mayakalender kent 260 dagen. Dit ´jaar´ is verdeeld in twintig zonnetekens die in golven van dertien dagen voorbijkomen. Die dertien dagen hebben allemaal een bepaalde energie die ‘toon’ wordt genoemd. Toon 1 staat bijvoorbeeld voor initiëren, toon 13 voor thuiskomen. De golven bestaan steeds uit een van de vier kleuren: rood, wit, blauw en geel. Ook deze dagen hebben een eigen cyclus: Rood staat voor beginnen, je hebt een idee. Wit staat voor detailleren, je mag je plan uitwerken. Blauw geeft kracht om te organiseren, je plan concreet om te zetten. Geel, tenslotte, ondersteunt je bij het uitvoeren, uitdragen van je idee. Alle twintig zonnetekens hebben qua eigenschappen een donkere en een lichte kant, maar daartussenin is het niet zwart-wit. 

Je innerlijke kracht
Met je geboortedatum kun je je kin-waarde bepalen en kom je op een plek op de Mayakalender terecht. De energie van die dag is je innerlijke kracht. Het is iets ‘typisch jou’ waarvan je je misschien nog niet bewust bent, maar wat je zeker herkent als je ermee aan de slag gaat. De plek van je geboortedag/kin-waarde op de Tzolkinkalender bevindt zich in een bepaalde golf en dus kleur. De eerste dag van die golf is je geboortegolf. Het begin en het einde van die golf – en alle elf stappen daartussenin – zeggen iets over het levenspad dat je mag bewandelen. Bovendien hebben al die dagen een andere toon. Afhankelijk van het zonneteken en de toon is dus jouw richtingaanwijzer te lezen.

Mijn geboortedag als voorbeeld
Volgens de Maya’s heeft ieder jaar en elke maand een bepaalde energie, deze is gekoppeld aan een getal en kun je vinden op het internet. Tel daarbij het cijfer van je geboortedag op (17 in mijn geval) en je hebt jouw persoonlijke kin-waarde. Mijn kin-waarde is 214, deze is op de Tzolkinkalender gekoppeld aan de witte Tovenaar; mijn geboorte-energie. De innerlijke kracht van de witte Tovenaar is integriteit, iets wat ik maar al te goed herken als belangrijk voor mij.

De golf waarin ik geboren ben, is die van de rode Maan, die staat voor zelfvertrouwen. In de tijd dat ik kennismaakte met de Tzolkin, leefde ik vooral in de schaduwzijde van de rode Maan; ik had ‘blokkades opgebouwd om mijn eigen potentieel te ontkennen’, zoals het zo mooi omschreven staat in De Tzolkin openbaart je potentieel.*

Tot slot, ben ik geboren in toon 6, die staat voor organiseren. Toen deze kennis tot mij kwam, realiseerde ik me dat organiseren me altijd al soepel afging; mijn eerste stage liep ik bij een organisatiebureau.

Wat levert de Tzolkin je op?
De Tzolkin is eigenlijk een persoonlijke tekening van jezelf. Je kunt je verleden ermee duiden en je toekomst ermee sturen. Je kunt de Tzolkin zien als een middel om jezelf beter te leren kennen. Een hulpmiddel om je bewuster te worden van jezelf en je mogelijkheden, per dag. Want iedere dag is er een andere energie. Gister voelde je je anders, morgen ook. Het voordeel van de Tzolkin is dat de energie om de zoveel tijd terugkomt en je je ‘doelen’ op die dagen verder uit kunt werken.

Je kunt de Tzolkin ook gebruiken om meer kennis te krijgen over iemand anders. Bijvoorbeeld over je kinderen en je partner, wat voor energie dragen zij bij zich? Welke rol hebben zij in jouw leven? Ik vond het nogal fascinerend om het volgende te ontdekken over mijn gezin: Zowel Yke als Nynke Mirte is geboren in de witte Tovenaarsgolf, mijn geboorte-energie. Ook Marrit is geboren in een witte golf, die van de witte Spiegel. Wen is geboren in de gele Zongolf, Ykes innerlijke kracht. Toeval? Ik geloof het niet.

De energie van 2024
2024 draagt de energie van de rode Hemelwandelaar op toon 8. De kernkwaliteit van de rode Hemelwandelaar is moed, iets wat je zeker nodig hebt als je wilt veranderen. Heb jij de moed om het leven als een grote ontdekkingsreis te zien en buitengewone beslissingen te nemen? Toon 8 staat voor harmoniseren, de balans bewaren, in evenwicht blijven. Allemaal eigenschappen die we te midden van de onrust in de wereld goed kunnen gebruiken. Aangezien dit jaar begon in het witte Wereldoverbruggerspad, werd de energie van loslaten en evenwicht zoeken al ondersteund, om het nieuwe jaar wat makkelijker te beginnen.

Het potentieel van de Tzolkin
Er valt veel te leren over de Tzolkin. Omdat de Maya’s de mens zagen als verbinding tussen hemel en aarde, is er ook betekenis gegeven aan allerlei fysieke menselijke aspecten. Zo had ik, in de tijd dat ik kennismaakte met de Tzolkin, al ruim een jaar een peesknoop op mijn rechterpols. Bij mij werd die rechterpols gekoppeld aan de gele Mens-energie, die staat voor aandacht, gedachtekracht. Ik leefde volledig in haar schaduwzijde door te denken in tekorten en te worstelen met mijn gevoel van eigenwaarde. Wilde ik naar de lichte zijde van de gele Mens, dan moest ik weer positief gaan denken, vertrouwen krijgen en eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat probeerde ik en na een tijdje was mijn peesknoop verdwenen …  

Soms is de Tzolkin ook gewoon leuk, omdat bepaalde informatie je rust geeft. Zo kwam ik erachter dat de woorden Nederland en Joure (mijn geboorteplaats) dezelfde energie dragen als die van mijn geboortegolf. Misschien ben ik – onbewust – daarom naar dit dorp teruggekeerd en is het niet erg dat ik niet durf te emigreren.

Ben je op zoek naar een stukje houvast of richting, wie weet vind je het via de wijsheid van de Maya’s in de Tzolkin. Ik wens je in ieder geval een moedig en harmonieus 2024!

In lak’ech

PS1
In lak’ech is de Mayagroet en betekent: jij bent een andere ik. Ik en jij zijn dus hetzelfde. In feite zijn we met z’n allen één. En dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor de natuur.

PS2
Wil je je verdiepen in de Tzolkin, dan zijn er mogelijkheden zat. Op internet vind je al veel informatie, er zijn boeken over, apps en cursussen. Kijk ook eens op: www.mayawijsheid.nl of www.kinweb.eu.

* Boek: De Tzolkin openbaart je potentieel van Kees Visser en Barbara C. Roth

Foto boven deze blog is van Mi Pham, via Unsplash.   

Deze Lentekrabbels lees je misschien ook graag:

Met de Maya’s 2024 in – de Tzolkin als wegwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven