Tirza Kingma

Meidentrip naar Barcelona

Barcelona stedentrip

Hoeveel redenen heb je nodig om Barcelona te bezoeken? Ik blijkbaar zeven. Deze mediterrane stad stond namelijk al jaren op nummer één op mijn stedentripwensenlijstje. Nu mijn broer en schoonzus er een tijdje verblijven, Nynke Mirte nog een examenreisje tegoed had en Marrit geen wedstrijd meer mist van FC Barcelona was het eindelijk tijd om te gaan. Bovendien ligt Barcelona aan zee, is het er in oktober nog heerlijk warm weer en is de herfstvakantie mijn favoriete moment voor een citytrip. Eén ding waar de reisgids voor waarschuwde had ik alleen niet écht serieus genomen: het probleem met Barcelona is dat je nooit genoeg tijd hebt om alles te ontdekken …

MeidentripAfgelopen herfstvakantie maakten we dus een meidentrip naar Barcelona. Hieronder lees je de top drie van de jonge meiden, gevolgd door mijn favoriete activiteiten of bezienswaardigheden in de creatieve, chaotische en gezellige hoofdstad van Catalonië.

1. Voetbalwedstrijd FC Barcelona op de heuvel Montjuïc
De voetbalwedstrijd FC Barcelona tegen Athletic Bilbao bezoeken was letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van onze stedentrip. Gewoon, omdat het bijzonder leuk was om zo’n wedstrijd een keer mee te maken en het stadion in een prachtige omgeving staat.

De vaste thuisbasis van Barça, Camp Nou, wordt verbouwd en daarom reisden we af naar Olympisch Stadion Lluís Companys dat zich op de heuvel Montjuïc bevindt, ten zuiden van de stad. Je kunt die heuvel op allerlei manieren beklimmen; wij kozen voor de kabelbaan. In de wijk Barceloneta, vlakbij het strand, stapten we in een gondel en onderweg hadden we een prachtig uitzicht op de stad, de omliggende heuvels, de zee, het strand en de haven (zie foto boven deze blog). Het uitzicht bevestigde voor mij een spreuk die ik een dag eerder in een galerie had gezien.

‘Barcelona is een mediterrane stad waar zee & land,
oud & nieuw en cultuur & natuur elkaar vinden.’

Halverwege de heuvel stapten we uit bij een groen park met aangelegde tuinen. Hier kun je uren ronddwalen of relaxen als je er de tijd voor hebt én heb je een mooi uitzicht op de stad. Wij zochten via Google Maps onze route – door een gemoedelijke buurt met een sfeervolle Gelateria met vers ijs – naar de magische fontein waar ’s avonds regelmatig een fonteinshow met licht, water en geluid wordt gepresenteerd. Vanaf hier hadden we uitzicht op het paleiselijk aandoende Museu Nacional d’Art de Catalunya en aan de andere kant op het grote Plaça d’ Espanya waarvandaan honderden voetbalfans gehuld in een Barcelonatenue in het schemerdonker de trappen van de heuvel opliepen.

Via smalle paadjes en langs sfeervolle oude gebouwen liepen we samen met de andere supporters verder de heuvel op. In het stadion namen we onze plek in achter de goal en zagen we een leuke wedstrijd maar bovenal in de tachtigste minuut de zeventienjarige Marc Guiu debuteren en binnen drieëntwintig seconden scoren. 1 – 0 Barça!

FC Barcelona wedstrijd
Uitzicht Museu Nacional d’Art de Catalunya

Voetbalwedstrijd FC Barcelona en Museu Nacional d’Art de Catalunya

2. Pleinen en terrasjes
Met stip op twee staan voor ons de gezellige terrasjes op de pleinen in de oude stad. We hebben er veel te weinig gezeten maar die ene avond dat we met mijn broer en schoonzus tapas aten op Plaça Reial bepaalde voor ons de sfeer in Barcelona. Het plein ligt te midden van gotische gebouwen, er staan palmbomen en er speelde een band. Ik was vooral ook nieuwsgierig naar de lantaarnpaal midden op het plein, Gaudi’s eerste opdracht in Barcelona. Al die gezelligheid, het lekkere eten en buiten zitten in oktober maakten het tot een van onze favoriete locaties.

Plaza Reial
Gaudi Lantaarnpaal

Tapas eten en Gaudi’s lantaarnpaal op Plaςa Reial

3. Shoppen
Shop till you drop gaat duizend procent op in Barcelona. Onze shoptour begon op het grote plein Plaça de Catalunya, waar we met de metro overigens heel gemakkelijk naartoe reisden. Op het plein zelf was een foodmarket, maar vooral zagen we de Zara, Sephora, Primark en Bershka. Een uur later waren we dus behalve twee van die winkels te bezoeken, nog geen meter opgeschoten …

Mijn idee om shoppen te combineren met het bezoeken van een aantal bezienswaardigheden viel niet helemaal goed. ‘Shoppen is shoppen, de hele dag,’ zo kreeg ik te horen. Toch lukte het me om de meiden mee te nemen naar de door palmbomen omgeven Las Ramblas. Ja, nog meer winkels maar ook dé winkelpromenade van de stad die ik wel wilde zien. Las Ramblas loopt tot aan de zee, maar zo ver kwamen we niet. Wel haalden we de FC Barcelonashop, de Mango en de drukke Mercat de la Boqueria die ook op mijn wensenlijstje stond. Een overdekte en zeer kleurrijke levensmiddelenmarkt waar het krioelt van de restaurants, marktkramen en bezoekers. We kochten er een overheerlijke fruitsmoothie die we opdronken op een rustig pleintje in de wijk erachter.

De FC Barcelonashop en Mercat de la Boqueria

Gaudi tour
Als je Barcelona zegt, zeg je Gaudi en omgekeerd. Zijn Catalaanse architectuur vind je dus terug in de lantaarnpaal op Plaça Reial, maar ook in gebouwen in de stad. Niet ver van de shops staat het sprookjesachtige Casa Battló dat gebouwd is op het thema Joris en de Draak. De gevel is kleurrijk en vol versieringen, de balkons lijken op kaken van zeedieren. Iets verderop staat het eveneens van een golvende gevel voorziene Casa Milà, gebouwd van kalksteen. Het dakterras moet iconisch zijn en volgens de reisgids is het appartementencomplex zeker een bezoek waard. Uiteraard ook niet te missen is La Sagrada Familia, deze onvoltooide kerk – in 2030 moet hij af zijn – schijnt vanbinnen nog indrukwekkender te zijn.

La Sagrada Familia
Park Guell

V.l.n.r. Casa Milà, La Sagrada Familia en Park Guëll

De eerlijkheid gebied te zeggen dat wij al deze gebouwen als een Japanner hebben bezocht. Dat kwam omdat we een tijdslot hadden voor Park Guëll. Vanwege het tijdgebrek namen we een taxi daarnaartoe en dat was achteraf maar goed ook. Het park ligt heuvelopwaarts, met de benenwagen was dit een ferme klim geweest.

Inmiddels was ons ook iets duidelijk: Gaudi’s kunstwerken, je houdt ervan of niet. In het park vind je subtiele kunst, zoals de met mozaïek versierde slingerende bank op een dakterras dat uitzicht biedt op de stad (ik hou ervan), maar ook een wat groffere druipsteenachtige brug vol inhammen met knusse bankjes (ik hou ervan). Verder kun je hier ronddwalen, picknicken, naar gitaristen luisteren en nog meer van Gaudi’s kunstwerken bekijken.

Ronddwalen in Ciutat Vella (de oude stad)
Zodra je afslaat van de drukke winkelpromenade Las Ramblas kom je in de oude wijk Barri Gòttic. Hier kun je heerlijk dwalen in de smalle straatjes waar de huizen sfeervolle balkons hebben die soms vol staan met planten of waaraan kleding te drogen hangt. Midden in de wijk staat de grote Catalaans-gotische kathedraal die zeker een bezichtiging waard is. Verder vind je in deze wijk nog veel meer pleinen en middeleeuwse gebouwen, bovendien zit op elke hoek wel een café, terras of leuke galerie.

Cathedral Barcelona
Balkons Barcelona

De kathedraal van Barcelona en een van de smalle straatjes in Barri Gòttic

Vanuit Barri Gòttic kun je via een andere oude, charmante wijk – El Born – naar het grote Parc de la Ciutadella lopen. Een ommuurd stadspark dat populair is bij de Barcelonezen, omdat er veel ruimte is om in het gras te liggen, te picknicken of gewoon te wandelen. Wij betraden het park via de Arc de Triomf en liepen door het park waar je ook een grote fontein vindt, veel straatartiesten en zelfs een dierentuin.

Barceloneta aan het strand
Vanuit het park liepen we door de wijk El Ribera nog maar eens een paar duizend stappen richting de zee naar Barceloneta, een superhippe wijk met als een van de grote trekpleisters: het strand. Over de strip wandel je langs immens grote boten, paellarestaurants en gezellige bars. Met je voeten in het zand een drankje drinken en Spaanse churro’s dippen in warme chocoladesaus; beter wordt het niet. Misschien zijn we daarom vergeten een foto te maken van het strand. Gelukkig zat vlakbij ons hotel, nabij Parc del Fòrum, ook een strand waar we wel een plaatje schoten.

Spaanse churro's

Strand nabij Parc del Fòrum en Spaanse churro’s dippen in chocoladesaus

We moeten nog eens terug
Je begrijpt het al: Barcelona vonden we geweldig. De stad heeft iets eigens, vind ik, wat ik nog niet eerder tegenkwam. Wellicht is dat de Catalaanse grondslag, een combinatie van trots en gezelligheid. We hadden er, zoals de reisgids al voorspelde, alleen veel te weinig tijd. Buiten veel winkels, de markt La Broqueria en het voetbalstadion hebben we niks van binnen gezien, meldde ze schaamteloos. Nu hadden we natuurlijk ook de hop-on-hop-off bus kunnen nemen, maar daar had ik niet zo veel trek in. Liever maak ik een volgende keer een fietstour door de stad. En dan heb ik nog niets eens genoemd dat Barcelona ook bekend staat om haar vele musea en straatkunstwerken. Er zit niks anders op: we moeten nog eens terug. Zodat de meiden de héle dag kunnen shoppen en nog een dag, en ik met een boek op het strand kan liggen en ga zwemmen in de zee. Heel vervelend …

Deze Lentekrabbels lees je misschien ook graag:

Meidentrip naar Barcelona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven