‘De juiste hoeveelheid is het beste.’
Zweeds gezegde
Niet te veel, niet te weinig, precies genoeg. Dat is het Zweedse lagom. Het principe van de gulden middenweg is een levensfilosofie die al sinds de Vikingen bestaat. Zweden passen die toe op alle gebieden in hun leven: eten, werk, kleding, wonen, sport, relaties, cultuur en gezondheid. Deze lifestyle heeft alles te maken met balans. Een manier van leven die bijdraagt aan dagelijks geluk en me inspireert lagom de lente in te duiken.
Zweedse lifestyle
Het gras van de buren is altijd groener. Niet echt een lagom denkwijze. Op de donkere, koude winters na heeft Zweden in mijn beleving veel pluspunten ten opzichte van Nederland. De mensen hebben er meer ruimte en geven elkaar dat ook, ze leven meer in en met de natuur, het onderwijs en de werksfeer schijnen er meer ontspannen te zijn en tijdens de pandemie was er nooit een lockdown en bleven de scholen altijd open. En dan hebben ze dus ook nog die trendy lifestyle die aangeeft wat het betekent om Zweed te zijn. Het mooie is dat lagom leven voor iedereen anders is. Het gaat om je eigen balans, je eigen gulden middenweg. Dus wat je ook doet, als het lagom is, zorgt het altijd voor voldoening.
Nederlandse prestatiecultuur
In Nederland kunnen we wel wat meer balans gebruiken. We zijn – op Malta na – niet alleen het dichtstbevolkte land van Europa, we leven ook nog in een prestatiecultuur. We verwachten van onszelf en anderen een zo hoog mogelijke opleiding waarna we gaan werken, zodat we een huis kunnen kopen en een auto, of twee. Daarnaast moeten we sporten, vrienden bezoeken, feestjes geven en kinderen opvoeden. We moeten heel veel. In het onderwijs geven scholieren aan steeds vaker last te hebben van stress en depressieve klachten. Burn-out is al jaren beroepsziekte nummer één. En wat is het ingewikkeld om uit die ratrace te stappen en te zeggen dat je niet meer meedoet. Wellicht is lagom leven een aanmoediging het rustiger aan te doen.
Less is more
Lagom staat voor evenwicht en heeft alles te maken met eenvoud en gelijkmatigheid. Alles waar ‘te’ voor staat is uit balans. Te hard werken, te weinig bewegen, te veel eten, te vaak boos. Niet alleen je omgeving, ook je emoties, activiteiten en verwachtingen mag je in balans brengen. Het doet mij denken aan tijd doorbrengen in een vakantiehuisje, daar is van alles altijd precies genoeg. Vijf borden, vijf messen en vorken, vijf mokken, twee pannen en een braadpan. Op de slaapkamers alleen een bed, kast en nachtkastje. Heerlijk overzichtelijk. Het zorgt automatisch voor meer balans, omdat er meer tijd is om te lezen, naar buiten te gaan en spelletjes te spelen.
Kom je er verder mee?
De gulden middenweg. Het druist toch in tegen mijn gevoel (mijn conditionering?) of het je vooruithelpt in het leven. Moet je altijd tevreden zijn met een zeven? Wat ik doe is goed genoeg, is een belangrijke levensles voor velen. Maar voortkabbelen… Het is ook leuk om uitdagingen aan te gaan, om doelen te bereiken, jezelf te overwinnen. Als de basis maar lagom is.
Lagom leven is een uitnodiging om het rustiger aan te doen als je weet dat daar je balans zit. Het is overigens wel de bedoeling dat al dat zoeken naar balans in harmonie gebeurt. Een mooie uitdaging voor deze lente.
Meer lezen?
Weergaven: 221
Lagom,
Wat een prachtig principe is dat toch. Heel inspirerend. Ik zet een bord voor mijn kop met het woord LAGOM omdat ik anders weer heel snel weer in beslag word genomen door de hectiek in Nederland.
Dankjewel Tirza,
Heit
Dankjewel heit. 🙏 En goed idee!