Tirza Kingma

Kunst en cappuccino in Florence: tien tips

Uitzicht Florence

Florence dompelt je onder in kunst en geschiedenis. Als je daar niet van houdt: geen probleem. Florence ligt namelijk in het hart van Toscane en is omgeven door groene heuvels met cipressen. In het centrum wandel je van de ene kerk naar het andere museum, over de Ponte Vecchio en weer terug. Overdag baden de gebouwen in het gouden zonlicht, ’s avonds schitteren de lichtjes in de rivier de Arno die door de stad loopt. Bovendien ben je in Italië, dus zit je op terrasjes, drink je cappuccino en eet je pizza en vers ijs.

Ponte Vechio by nightPonte Vecchio by night

Florence werd 59 jaar voor Christus gesticht door de Romeinen. De stad werd de Latijnse naam Florentia gedoopt waarmee de bevolking bloei en ontwikkeling werd toegewenst. Inmiddels is het historische centrum UNESCO Werelderfgoed en Firenze, zoals de stad in het Italiaans wordt genoemd, het toonbeeld van de renaissance. Onder leiding van de rijke bankiersfamilie De’ Medici werden de beste kunstenaars aangetrokken en schitterende gebouwen en beelden gemaakt. Deze herfstvakantie maakte ik met mijn ouders, broers en zus een stedentrip naar Florence om het gouden huwelijksjubileum van mijn ouders te vieren. In deze blog deel ik mijn favoriete tips.

Fietstour Florence

1. Fietstour door Florence
Voordat je de stad te voet gaat verkennen kun je een fietstour boeken, zo kom je alvast langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Onze gids vertelde drie uur lang over de geschiedenis van de stad, de kunstenaars die er hebben gewoond en over de belangrijkste hertogen en beelden. We weten nu ook alles van wijnluikjes en dat de kleuren wit, groen en rood – die je terugziet in veel belangrijke gebouwen én in de Italiaanse vlag – staan voor geloof, hoop en liefde.

Piazzala Michelangelo

2. Piazzale Michelangelo
Mijn favoriete plek in Florence werd het plein Piazzale Michelangelo dat in de heuvels ligt ten zuiden van de stad. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht op de stad en de groene omgeving. Het is een flinke klim vanuit het centrum, zo’n twee kilometer, waar je komt via een kronkelend weggetje of door een Japanse tuin. De zonsondergang is er magisch.

Duomo Florence

3. Duomo
Midden in het centrum staat op het Piazza del Duomo de Santa Maria del Fiore, beter bekend als de Duomo. Deze enorme kathedraal moest een architectonisch wereldwonder worden en heeft de grootste gemetselde koepel (dus zonder steunbalken) ter wereld. De Duomo is rijkelijk versierd en afgewerkt met marmer in de betekenisvolle kleuren wit, groen en rood. Je kunt de Duomo ook van binnen bekijken, de koepel beklimmen en een aantal graven en restanten van de eerdere kerk bewonderen onder de grond. Er is een museum met beelden die er hebben gestaan en tegenover de ingang staat een doopkapel die ook een bezoek waard is.

Ponte Vechio

4. Ponte Vecchio
De oudste brug van Florence kun je niet missen. Hij verbindt de stadsdelen aan beide zijden van de rivier de Arno. Op de brug vind je winkels van goudsmeden met traditionele houten luiken. De buitenzijde van de brug is met haar goudgele kleuren een lust voor het oog.

Palazzo Pitti

5. Palazzo Pitti
De De’ Medici familie woonde een tijd in het Pittipaleis waar je nu de kunstwerken die ze bezaten kunt bewonderen. Je wandelt er over een rode loper onder kroonluchters door en klimt via brede trappen omhoog zodat je een mooi uitzicht hebt op de stad en de fraai aangelegde Bobolituinen.

Palazzo Pitti en BobolituinenUitzicht op Palazzo Pitti vanuit de Bobolituinen

6. Bobolituinen
De Bobolituinen liggen achter het Pittipaleis, hier kun je heerlijk wandelen. Over de kiezelpaden loop je langs vijvers, beelden en groene parkjes. Op de bankjes kun je uitrusten en af en toe heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Piazza Santa Spirito

7. Piazza Santo Spirito
Net buiten de gebaande paden vind je de meer authentieke plekken zoals Piazza Santo Spirito. Een knus plein met bomen waar overdag markt is en ’s avonds tot laat gegeten en gedronken wordt op de terrassen. De prijzen zijn er lager, het aantal Florentijnen is er hoger en daarom is deze plek een aanrader.

Weeshuis Florence

8. Weeshuis Ospedale degli Innocenti
Tijdens de fietstour stopten we op het Piazza SS. Annunziata, een groot plein omgeven door drie gebouwen en zuileningangen. Een van die gebouwen is het weeshuis Ospedale degli Innocenti – Innocenti betekent de onschuldigen. In de voorgevel zijn blauwe, geglazuurde medaillons gemetseld met afbeeldingen van baby’s. Het gebouw raakte me meteen en later heb ik het museum van het weeshuis bezocht waar je veel leert over de historie van dit weeshuis. Ik las er onder andere dat de ouders hun kindje konden afgeven in een bedje dat tussen twee beelden van Maria en Jozef in stond, zodat het kindje Jezus’ krachten meekreeg. Bovendien vind je bij dit museum en weeshuis – dat nog steeds in gebruik is – het mooiste terras van Florence met uitzicht op de stad en de heuvels van Toscane.

Uffizi museumPlafond in het Uffizi museum

9. Gallerie degli Uffizi
Het Uffizi museum mag je eigenlijk niet missen als je in Florence bent. Het is gevestigd in het Palazzo degli Uffizi, een sfeervol oud gebouw waar vroeger overheidskantoren in zaten. Je vindt er schilderijen en beelden van grote schilders. Het is wederom een erfenis van de De’ Medici familie. Als je wilt kun je hier uren rondslenteren.

Piazza Santa Croce Piazza Santa Croce

10. Kunst op elke straathoek
Door ‘gewoon’ door Florence te wandelen word je al gevoed met kunst. Alle pleinen zijn de moeite waard om te bezoeken, maar Palazzo Vecchio mag je niet overslaan omdat er prachtige beelden staan. Piazza della Signoria is het politieke centrum van de stad met het sfeervolle raadshuis. De kerk Santa Croce straalt op het gelijknamige plein, vlak daarachter vind je de oude bibliotheek. Musea zijn er ook te over: Bargello staat vol met beeldhouwwerken en in de Galleria dell’Accademia vind je de beroemde David van Michaelangelo. Loop je een eindje de stad uit, dan kun je langs de oever van de Arno in relatieve rust een drankje drinken of een boek lezen. Zoek je liever de drukte op, dan kun je terecht in de markthallen. Florence is een absolute aanrader als je een paar dagen het Italiaanse leven wilt ervaren in een stad vol kunst omgeven door de groene heuvels van Toscane.

Deze Lentekrabbels lees je misschien ook graag:

Kunst en cappuccino in Florence: tien tips

8 gedachten over “Kunst en cappuccino in Florence: tien tips

  1. Prachtige foto’s en mooie tips, ben al meerdere keren in Firenze geweest, dus erg leuk om via jouw teksten en beelden te herbeleven!

  2. Lieve Tirza
    Bedankt dat ik even mocht meegenieten d.m.v. bovenstaande rondleiding door Florence.
    Het is alweer zo’n tijd geleden dat ik in deze mooie stad rond doolde. Het is wel een van de mooiste en rijkste steden van Italië. Een stad waar je echt dagen kunt vertoeven om te genieten van al het moois. Niet alleen de gebouwen, beelden en pleinen zijn prachtig, ook de parken en de heuvels rond de stad zijn de moeite waard om te gaan zitten genieten, m.n. op hele warme zomerdagen.
    Wat een super goed idee om dit uitstapje te organiseren met jullie ouders!!!
    Ik ben nu al benieuwd naar je volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven