Tirza Kingma

Jezelf zijn, vrij en wild als een jachtluipaard

Ongetemd leven

‘We hoeven niet vriendelijker, normaler of makkelijker te zijn.
We hoeven alleen onszelf te zijn.‘
Glennon Doyle

Ik kan me niet herinneren dat ik een boek las dat me al te pakken had bij het voorwoord. Of misschien was het al bij de titel, de ondertitel en de prachtige omslag. Glennon Doyles Ongetemd leven (2020) wel. Naast alle wijsheid die Doyle opgeschreven heeft, schrijft ze ontroerend en met veel humor over haar leven. Ik las het boek niet alleen in sneltempo uit, maar herlas het daarna direct met een markeerstift in de aanslag. Ongetemd leven inspireerde Adele en ik denk iedereen die zich aangepast heeft aan de verwachtingen van de maatschappij en zichzelf. Houd de regels die je zijn aangereikt kritisch tegen het licht, schrijft Doyle, zodat je je eigen koers kunt uitstippelen. 

We zijn allemaal een jachtluipaard
In haar voorwoord schrijft ze over een afgericht jachtluipaard in een dierentuin dat achter een vies, roze, speelgoedkonijn aanrent over een pad dat speciaal voor haar is aangelegd. Aan het einde van haar loopje krijgt het jachtluipaard een biefstuk uit de supermarkt en applaus van onbekend publiek. Ze realiseert zich niet hoe wild ze eigenlijk is, en hoe sterk. Het is Doyles metafoor om iedereen eraan te herinneren dat je vrij zou moeten zijn, ongekooid moet leven, als jezelf. Een boodschap voor met name vrouwen die ook ontevreden langs de omheining van hun leven sluipen. Een boodschap die ik maar al te goed herkende, het is zelfs het thema van de roman die ik heb geschreven en wil uitgeven (nog even geduld 😊).

Moet je wel een goed mens zijn?
Doyle schrijft openhartig over hoe ze haar hele leven haar best deed een goed mens te zijn en hoe dat al misging op haar tiende. Op het moment dat ze een goed meisje werd zoals de wereld dat van haar verwachtte en ze leerde hoe ze anderen tevreden kon houden, verloor ze zichzelf en werd ze boulimiapatiënt. Een paar jaar later raakte ze ook nog aan de drank en drugs. Het tij keerde langzaam toen ze zwanger was. ‘We kunnen moeilijke dingen doen,’ werd haar mantra. Ze scheidde van haar man, werd verliefd op een vrouw en kroop telkens weer omhoog uit depressies en angststoornissen. Ze schrijft ook over de opvoeding van haar kinderen en laat je over alles nadenken. Van het toestaan van de mobiele telefoon in hun leven tot aan hun sportprestaties. Heel herkenbaar allemaal en door haar zelfspot vaak hilarisch. 

Ongekooid leven: 4 sleutels
Leven als jezelf, daar is moed voor nodig. Doyle reikt vier sleutels aan die je op weg kunnen helpen.

1: Voel alles
Doyle dacht altijd dat ze alleen geluk mocht voelen, maar ze leerde dat ze alles mocht voelen en dat alles wat ze voelde niet altijd fijn, maar wel oké was. Door te luisteren naar haar gevoelens, intuïtie, fantasie en moed, heeft ze zichzelf vrijgelaten uit de kooi en geleerd haar wilde onstuimige zelf te zijn. Ik ga me niet meer aanpassen om de wereld een plezier te doen, schrijft ze.

2: Wees stil en Weet
Jij bent je eigen gids en binnen in je vind je het antwoord op al je vragen. Doyle leerde dit door zichzelf iedere dag tien minuten op te sluiten in de bezemkast, zodat ze alleen was en stil kon zijn. Daar leerde ze te luisteren naar haar eigen stem.

3: Durf te zien dat het ook anders kan
Dit is het niet, denken we vaak, toch? Maar wat is het dan wel? Zet je verbeelding in, is haar advies. Stel je voor wat je waarachtigste en mooiste leven is. Ieder leven is een uniek experiment, schrijft ze, en niemand weet hoe je het moet leven. Maar als jij je voorstelt wat voor jou het allermooiste leven/huwelijk/werk is, ben je al een eind op weg.

4: Bouw het op en brand het af
Als je iets nieuws wilt maken, moet je bereid zijn het oude achter je te laten. Doyle brandde bijna haar hele leven af. Ze daagt je uit je te blijven afvragen wat voor vrouw/relatie/gezin/wereld had ik kunnen creëren als ik meer moed had getoond?

Inspirerende uitspraken
Tot slot een aantal quotes uit haar boek, ter inspiratie voor een vrij leven waarin je helemaal jezelf kunt zijn.♥

‘Ik ga liever in tegen verwachtingen van wie dan ook, dan tegen die van mezelf.’

‘Door toe te geven aan onze diepste verlangens, keren we terug naar wie we werkelijk zijn.’

‘Je lichaam kan je dingen vertellen die je hoofd je uit je hoofd probeert te praten.’

‘Met de waarheid geef je altijd iets positiefs, ook al worden anderen er ongemakkelijk van.’

‘Het enige wat er mis met mij was, was mijn overtuiging dat er iets mis met mij was.‘

‘Diep verdriet is de stuwende kracht achter elke wereldverbeteraar.’

‘Als je niet langer als ideaalbeeld bij anderen in het hoofd wilt spoken, ben je vrij.‘

Jezelf zijn, vrij en wild als een jachtluipaard

8 gedachten over “Jezelf zijn, vrij en wild als een jachtluipaard

  1. Met logica kom je van A naar B, met verbeelding kom je overal. ( Einstein? )
    Wat of wie ben je zonder de gedachten ( overtuigingen, verwachtingen) die je nu hebt. ( Byron Katie)
    Verbeelding en vrij kunnen en mogen denken slechten veel belemmeringen.
    Jouw blog maakt mij daar weer bewust van. Ik heb de neiging om het steeds te vergeten.
    Het lijkt mij een mooi “wild” boek.

  2. Bizar! Iemand liet dit boek afgelopen weekend toevallig aan me zien en toen werd ik al direct aangetrokken door de titel en de mooie illustratie van de omslag. Nu jij er ook nog een blog over schrijft, weet ik het zeker: Dat boek ga ik kopen en lezen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven