Tirza Kingma

In de heuvels van Zuid-Limburg

Heuvels Eys bij Gulpen

De mooiste vakantieherinnering uit mijn jeugd ligt in de heuvels van Zuid-Limburg. Ik was elf toen we er in de zomer voor het eerst naartoe gingen. Op de ochtend van vertrek stond ik vroeg op want er moest nog van alles worden ingepakt voor onze kampeervakantie. Terwijl de rest van het gezin nog op een oor lag – stress komt in het woordenboek van mijn ouders niet voor – liep ik opgetogen over ons aanstaande vertrek een paar keer naar de caravan om de plastic borden en bekers, een bak met speelgoed en wat handdoeken die al klaarlagen een plekje te geven. Daarna moest er natuurlijk nog veel meer worden ingepakt en dat duurde de hele dag. Om vijf uur ’s middags waren we er eindelijk klaar voor, althans: mijn zusje en ik. Mijn ouders stelden voor de volgende ochtend op tijd, fris en fruitig te vertrekken, maar geen haar op m’n hoofd die daaraan dacht. We zouden vandaag op vakantie, dus we gingen vandaag.

Reisvlam
Het was al donker toen we het heuvelland binnenreden en een verkeerde afslag namen. Terwijl we ‘de berg’ afdaalden doemden voor ons honderden lichtjes op van een grote stad. Een Duitse stad! Ik stuiterde op de achterbank, want voor het eerst in mijn leven was ik in het buitenland. Uiteindelijk kwamen we – in mijn herinnering – rond middernacht aan op de terrassencamping Gulperberg Panorama. In het holst van de nacht de caravan waterpas zetten en een tentje opzetten, van de adrenaline deed ik daarna geen oog dicht. Mijn moeder ook niet, want die had alleen maar de steile afgrond gezien naast onze kampeerplek. De volgende ochtend verplaatsten we het kampement dan ook ‘helemaal naar beneden’ met voor ons niets dan Limburgs heuvellandschap. We zagen er de zon ondergaan, indrukwekkend onweer in het dal en luisterden de Tour de France op de radio. Ondertussen kleurde mijn haar lila van de combinatie chloorwater en zon en ontdekten mijn zusje en ik de camping waaraan we leuke penvriendinnen overhielden. Zuid-Limburg en specifiek de Gulperberg staan sinds dat jaar bij mij op de kaart en ik vermoed dat tijdens deze vakantie mijn reisvlam is aangewakkerd.

Wandelen in de heuvels
Ik ben inmiddels vaak terug geweest naar Zuid-Limburg, ook in de winter en de herfst, en het is er áltijd mooi. Deze herfstvakantie verbleven we in een bungalow bij Schin op Geul vanwaar we zo het Geuldal inliepen. Valkenburg aan de Geul is uitgeroepen tot wandelgemeente van Nederland, dus aan routes geen gebrek. Over de heuvels langs de goudgele mergelwanden, afdalen via steile bospaadjes en onder de prachtige herfstbomen langs de Geul, het snelst stromende riviertje van Nederland. Onder die bomen vonden we een gezellig buitenterras bij ’t Koetshoes waar we de voorlopig laatste mogelijkheid om er te zitten meepikten onder het genot van Limburgse vlaai. Naast het café ligt een grote speeltuin. Een ander wandelgebied dat de moeite waard is vind je bij Eys. Je kunt er verschillende routes lopen. Wij volgden de blauwe paaltjes (vijfeneenhalve kilometer) en werden beloond met uitzicht op Toscaanse heuvels, een sprookjesachtig elfenbosje, liepen tussen grazende koeien door een stuk weiland en deden een steile klim die onderdeel is van de Amstel Gold Race.

Valkenburg en Maastricht
In Valkenburg haalden we jeugdherinneringen op tijdens een ritje met de kabelbaan. Boven op de berg hadden we prachtig uitzicht op kastelen, oude vakwerkhuizen en het glooiende heuvelland in herfstkleuren. Je kunt hier verschillende activiteiten doen, zoals het beklimmen van de Wilhelminatoren voor een nog weidser uitzicht of een potje mini-golf. Wij kozen voor de rodelbaan, een feestje op zich.
Tot slot bezochten we Maastricht. Hoewel we haar vanwege corona links wilden laten liggen, was haar aantrekkingskracht te groot. Alleen al van het uitzicht op de Sint Servaasbrug over de Maas word ik blij. In de sfeervolle oude stad zoek ik altijd het gezellige Onze Lieve Vrouwenplein op en het Vrijthof naast de Basiliek van Sint Servaas. Een Luikse wafel eten is inmiddels ook traditie en dan kun je er natuurlijk ook nog uitgebreid shoppen. Boekhandel Dominicanen mag je eigenlijk niet overslaan als je hier bent. Deze vind je in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicaner Kerk en is ongetwijfeld een van de mooiste boekhandels van Nederland.

We hadden in Zuid-Limburg nog veel meer kunnen doen: mountainbiken door de mergelgrotten, fietsen naar Margraten, zwemmen in het subtropische Mosaqua, wandelen op de Brunssummerheide, naar het drielandenpunt in Vaals, maar mijn vakanties zijn altijd te kort en dat was deze keer niet anders. Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland zeggen ze en daar ben ik het helemaal mee eens. Zolang we vanwege corona de grens niet over kunnen, vind je hier een prima alternatief.

Meer lezen?
– Op visitzuidlimburg.nl. vind je veel inspiratie voor een vakantie in Zuid-Limburg.
Kort verhaal: Tent op reis over mijn eerste kampeervakantie met Yke die uiteraard in Zuid-Limburg plaatsvond.

In de heuvels van Zuid-Limburg

2 gedachten over “In de heuvels van Zuid-Limburg

  1. Zoals je weet delen wij de liefde voor Zuid Limburg. Het voet iedere keer, als wij daar aankomen, als thuiskomen. Wat is dat toch, en waar komt dat gevoel vandaan, vraag ik mij wel eens af. Wellicht komt het van onze eerste vakantie op de Gulperberg. Kinderen tevreden, ouders supergelukkig. Zoiets moet het zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven