Tirza Kingma

Hoe de Creatiespiraal je kan helpen een nieuwe start te maken na corona

Creatiespiraal

Sinds de intelligente lockdown zien mijn dagen er heel anders uit en niet per se minder. Na de eerste paniek: ‘Nu heb ik geen tijd meer om te schrijven!’ en ergernissen: ‘Niemand houdt zich aan mijn planning!’ hebben we met z’n vijven een aardig ritme gevonden dat de ene dag beter slaagt dan de andere. Tussen het lesgeven, huishouden en schrijven door herlas ik De Creatiespiraal van Marinus Knoope. In zijn boek legt hij uit hoe je op een natuurlijke manier je wensen werkelijkheid kunt maken. Het verhaal inspireerde mij opnieuw en wie weet jou ook om een nieuwe start te maken na corona. 

Bewust patronen doorbreken
De Creatiespiraal van Marinus Knoope is een bestseller uit 1998 en rijkt je een routebeschrijving aan om op een natuurlijke wijze je wensen te realiseren. Onbewust passen we de Creatiespiraal al vaak toe, bijvoorbeeld als een verbouwing in je huis is afgerond en je daarop een toost uitbrengt. Maar er is ook een andere kant van de medaille. Als je je zorgen maakt of negatieve verwachtingen hebt werkt de Creatiespiraal ook. Knoope schrijft dat het belangrijk is dat je je hiervan bewust wordt. Hoewel de meeste zaken beter werken als je ze onbewust doet, bijvoorbeeld je ene voet voor de andere zetten, praten of een bocht aansnijden als je autorijdt, kun je negatieve processen alleen doorbereken als je je bewust wordt van je gedachten en gedragingen.

     Afbeelding van de Creatiespiraal

12 stappen in het creatieproces
Een creatieproces werkt hetzelfde als de kringloop van bloesem naar oogst bij een appelboom en doorloopt de vier seizoenen. Knoope verdeelt de Creatiespiraal in twaalf stappen.

LENTE
Alles begint met een
wens (1), een verlangen. Vervolgens ga je die wens verbeelden (2), je gaat dat wat je graag wilt voor je zien. De derde stap is dat je er zelf in gaat geloven (3) dat je wens werkelijkheid kan worden.
ZOMER
Het is nu tijd om je wens te uiten (4) en met anderen te delen. Daarna ga je onderzoeken (5) wie en wat je hierbij kunnen helpen en maak je een plan (6).  
HERFST
Op basis van je plan neem je beslissingen (7) en daarna ga je aan het werk. Handelen (8) noemt Knoope dat en daarin zul je moeten volharden (9).
WINTER
Uiteindelijk komt het moment dat je mag ontvangen (10), genieten van je succes. Het is de kunst dat ook te doen en te waarderen (11) wat het creatieproces je allemaal gebracht heeft. Tot slot mag je ontspannen (12) want wie geoogst heeft moet even tot rust komen, waarna er nieuwe wensen boven komen en het opnieuw lente wordt.

De Creatiespiraal is nog veel meer
Naast de twaalf stappen gaat Knoope in zijn boek nog een stapje verder met de Creatiespiraal waarin hij bijvoorbeeld veel symmetrie ziet. Wat mij het meest intrigeerde was de parallel die hij legt met de vier grote culturen. Hoe de innerlijke stilte en meditatie uit het oosten recht tegenover het westen staan, waar onderzoek en planning belangrijk zijn. En hoe we, om de wereld in balans te houden, elkaar dus nodig hebben. Misschien dat de coronacrisis daar iets aan gaat veranderen.

Kies je voor iets nieuws of voor de bekende weg
De positieve Creatiespiraal beschrijft dus hoe je kunt groeien, hoe je invloed kunt hebben op je eigen toekomst. Zit je in een negatieve spiraal dan raak je meer en meer gefrustreerd, maar – zegt Knoope – de Creatiespiraal heeft zijn werk heel goed gedaan als je zorgen uitkomen. Naast de positieve en negatieve werking van de spiraal bestaat er ook zoiets als de vicieuze cirkel. Als je niks doet en geleefd wordt, bevind je je in een eindeloze spiraal die niet omhoog en niet omlaaggaat. Op basis van beelden uit je verleden, overtuigingen en (voor)oordelen ga je de bekende weg en krijg je wat je zo ongeveer verwacht. Gelukkig meldt hij erbij dat we dat onszelf niet kwalijk hoeven te nemen, het is immers een natuurlijk proces. Nu we voor een langere tijd thuis moeten blijven en de lente echt begint, is het misschien een mooi moment om je af te vragen welke negatieve spiraal je los wilt laten en nieuwe wensen je wilt laten stromen. Als dan straks de poorten weer opengaan kun je hopelijk vol energie aan de slag om je leven en de wereld een stukje mooier te maken. 

Wil je meer lezen over de Creatiespiraal, kijk dan op de site www.decreatiespiraal.nl

Hoe de Creatiespiraal je kan helpen een nieuwe start te maken na corona

4 gedachten over “Hoe de Creatiespiraal je kan helpen een nieuwe start te maken na corona

  1. Wat dan ook een leuk ‘vervolg’ is om te lezen: Scheppend leven, van Hans Andeweg. Hij haalt de creaties spiraal van Knoope ook aan in zijn boek en geeft hier weer een eigen draai/aanvulling aan.

  2. Een mooie uitdaging na deze bezinningsperiode. Met grote regelmaat aan dit verhaal te worden herinnerd lijkt mij essentieel. Voor dat je het weet vervallen wij weer in de vicieuze cirkel en krijgen wat wij kregen. Bedankt voor deze herinnering. Ik kan weer een aantal dagen bewust vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven