Tirza Kingma

Een vleugje zomer voor de winter: vijf boeken

Boekentips

Sinds de lockdown vorig jaar maart heb ik veel gelezen. Feelgoodromans, boeken over bewustzijnsontwikkeling (Glennon Doyles Ongetemd Leven) en volledig buiten mijn comfortzone: thrillers (Het meisje in de trein raad ik je zeker aan). Ik las meer dan andere jaren en vooral buiten. Nu we binnen zitten, blijven ook mijn boeken dichtgeslagen. Terugkijkend op het afgelopen jaar ontstond daar een mooi voornemen voor de winter van 2021: weer lezen. Heb je ook zin om te lezen? Verhalen waarin je de wereld over kunt reizen naar warmere oorden? Dan heb ik hieronder vijf boekentips voor je. 

Tegen beter weten in
De nieuwste roman (2020) van de Nederlandse schrijfster Charlotte de Monchy speelt zich af in een klein dorpje in Canada dat verscholen ligt tussen bossen en meren. De eigenzinnige Jill probeert de B&B waar ze werkt te kopen en er haar eigen paradijs van te maken. Ze wil het omdopen tot Jill’s In, maar wordt flink tegengewerkt door een arrogante pooier die al zes hotels in de omgeving bezit. Waarom wil hij deze ook nog kopen? Jill is blij dat er een boeking komt voor twee weken en blijkt het goed te kunnen vinden met de uit Amsterdam afkomstige Loïs. Loïs heeft van haar uitgeverij de opdracht gekregen een roman te schrijven over de Nederlandse tienerster Marius die in het kleine Canadese dorpje is neergestreken. 
In de meeste romans weet je vanaf het begin welke liefdesrelaties gaan opbloeien, maar Monchy heeft de personages zo scherp tegenover elkaar gezet met humoristische dialogen tot gevolg dat het mij niet meteen duidelijk was. Ik bleef daarom lezen en werd nieuwsgierig. Bovendien heb ik regelmatig hardop moeten lachen om de koppigheid en directheid van een aantal personages. Eerder las ik haar boek ‘Nee heb je’ dat zich afspeelt op Bali. Nu werd ik meegenomen naar Canada en ja, Monchy heeft er een leesfan bij.

Wij
Wij is een roman van de Engelse schrijver David Nicholls en was het eerste boek dat ik las in de coronalockdown. Het boek kwam in 2015 uit in het Nederlands en gaat over Douglas Petersen (54), wetenschapper, angstig en veeleisend. Hij houdt ontzettend veel van zijn vrouw Connie, een leven zonder haar kan hij zich niet voorstellen. Toch wekt zij hem midden in de nacht met het bericht dat ze hem wil verlaten. Samen met hun achttienjarige zoon Albie staat er die zomer gelukkig nog een roadtrip door Europa gepland. Vanuit Londen reizen ze naar Parijs, Amsterdam, München, Venetië, Florence, Madrid en Barcelona, wat sowieso al fijn is om over te lezen. De reis verloopt uiteraard niet volgens plan en neemt verrassende en leuke wendingen waardoor continu de spanning blijft en je dus door wilt lezen.
Ik heb genoten van het boek en vaak hardop zitten lachen. Het is een prachtig (liefdes)verhaal, goed geschreven, met humor en veel dialoog. Douglas heeft veel zelfspot en sommige scenes over het huwelijk en het ouderschap zijn heel herkenbaar en hilarisch. Tegelijkertijd is het hartverscheurend en ontroerend om te zien hoe Douglas op situaties reageert. Een heerlijk boek dus dat bestaat uit korte hoofdstukken en dus ook vlot leest.  

Zon
Natuurlijk moest ik Zon lezen, alleen die titel al! Bovendien was ik toch al verslaafd aan de Zeven zussen serie, dus wat was het fijn dat ik zoveel tijd had om nog zo’n dikke pil (ruim zevenhonderd pagina’s) te lezen. In dit zesde boek neemt Riley je mee naar New York waar de bloedmooie, wereldberoemde jongste zus van het stel, Electra, ten onder lijkt te gaan aan het glamourleven dat ze leidt. Electra is verslaafd aan drank en drugs en wil niks weten van haar afkomst en zelfs haar nieuwe familie heeft geen idee hoe het met haar gaat. Een onverwacht onderwerp na haar andere boeken, maar zeker niet minder boeiend. Electra’s voorgeschiedenis speelt zich af in Kenia, daarover lezen is ook geen straf. Nadat ik dit laatste boek uit had, moest ik zelf even afkicken van de hele reeks. Nu maar hopen dat er snel een vervolg komt.

Rendez-vous
In een nis op onze overloop staat een rij Lijsters in de boekenkast, een erfenis van Ykes werktijd bij Noordhof Uitgevers. Hoewel de boeken qua uiterlijk minder aantrekkelijk zijn, nam ik me al een tijdje voor daar eens wat van te lezen. Het zijn tenslotte niet de minste boeken die in deze serie uitgegeven zijn. Afgelopen voorjaar pakte ik Rendez-vous van de Nederlandse schrijfster Esther Verhoef uit de kast en ik kon het boek niet meer wegleggen. Het verhaal speelt zich af in Zuid-Frankrijk waar Simone met haar man en twee jonge kinderen net een bouwvallig landhuis heeft gekocht om in te wonen. Ze laten het verbouwen zodat ze er ook appartementen kunnen verhuren en tijdens de hectiek van de verbouwing en de rompslomp van de emigratie vlucht ze in een affaire met een van de uiterst knappe bouwvakkers, de veel te jonge Michel. Maar wat weet ze van hem?
Naast dat het heerlijk is om een tijdje in Zuid-Frankrijk rond te dolen, greep het verhaal me ook vanaf het begin vanwege de vlotte schrijfstijl, herkenbare onderwerpen én natuurlijk de spanning, want jeetje… loopt dit goed af?

Heerlijk duurt het langst
De nieuwe Jill Mansell kreeg ik in mei op mijn verjaardag en bewaarde ik tot de zomervakantie. Na meer dan vijfentwintig bestsellers wist ik eigenlijk al dat dit er ook weer eentje werd. In Heerlijk duurt het langst neemt ze je van een kasteel op het Franse platteland mee naar – zoals wel vaker in haar boeken – de prachtige kust van Cornwall waar in zee gezwommen wordt onder de sterren. Leugentjes om bestwil, daar draait het om in dit verhaal, naast romantiek natuurlijk. Hoewel in dit boek al snel duidelijk werd wie bij elkaar zouden komen, heb ik toch genoten van het verhaal in het mooie Engeland en wilde ik eigenlijk niet dat het boek na driehonderdveertig pagina’s alweer uit was.

Deze Lentekrabbels vind je misschien ook interessant

Een vleugje zomer voor de winter: vijf boeken

2 gedachten over “Een vleugje zomer voor de winter: vijf boeken

 1. Hey Tirza,
  Ik lees altijd, dus heb al heel wat boeken verslonden, ik had 2 boeken gelezen van de 5…vaak val ik weer voor dezelfde schrijvers en bij tijd en wijle komt er weer een nieuwe schrijfster voorbij… vaak vrouwen… ik wil je graag 5 boeken terug geven aan jou, zodat jij ook weer wat ideeën krijgt!!!

  Boeken die lijken op Charlotte de Monchy en Jill Mansell zijn :
  Alle boeken van Katie de Fforde
  Colleen Hoover
  Aline van Wijnen
  Sanne van Ooyen, als je van een tikkeltje stout houdt
  Wendy Brokers

  Veel leesplezier!!!

  Warme knuffel van Anke

  1. Dankjewel Anke, wat leuk en lief zo’n lijstje! Ik heb van hen alle vijf volgens mij nog niets gelezen, dus dat ga ik nu zeker doen. Mijn nummer een favoriete schrijfster was lange tijd Sophie Kinsella, maar inmiddels ben ik van meer schrijfsters fan. Jij ook veel leesplezier weer met mooie nieuwe boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven