Vandaag is het Bubblegumdag. Dat je het even weet. De dag van die mierzoete, helderroze kauwgom waarmee je grote bellen kunt blazen en waarvan je na vijf minuten kauwen kramp in je kaken hebt. Tenminste, ik dénk dat het de dag van deze kauwgom is. En ik denk dat deze dag er alleen is zodat ik er eens een blog over kan schrijven.
Inhaken
Google je ‘bubblegumdag’ dan vind je namelijk weinig. Bubblegum, als kauwgom, heeft een eigen Wikipediapagina maar zonder inhoud. Als Amerikaanse muziekstijl heeft het wel een gevulde pagina. En dan is er nog een album van een Nijmeegse band dat Bubble Gum gedoopt is. Bubblegumdag is wel terug te vinden op allerhande inhaakkalenders die op internet staan. De inhaakkalender is een handvat voor bloggers en marketeers die met verhalen en producten willen inhaken op speciale dagen waar ze toch al een blog over wilden schrijven: bubblegum bijvoorbeeld.
Plastic en rubber
Bubblegumdag intrigeerde me. Wie heeft toch ooit deze dag bedacht en wat is de meerwaarde ervan, behalve dan dat ik er nu een blog over kan schrijven? In mijn zoektocht vond ik een Amerikaans filmpje over hoe bubblegum gemaakt wordt. Kauwgom is al zo oud als de Grieken. Bubblegum werd in 1928 in Amerika geïntroduceerd. Waar kauwgom vroeger nog gemaakt werd van gomsap uit bomen, is de basis van Bubblegum tegenwoordig plastic en rubber. Dat je ook dit even weet.
Pleidooi
Misschien is het nut van deze blog om te pleiten voor logica en alleen belangrijke dagen op de inhaakkalender. Want wat heeft het voor zin om de dag na Blijf uit de Zon Dag een Bikinidag te organiseren? En wat vind je van Caps Lock Dag, Badeenddag en Wereld Scrabble Dag? Ze bestaan. Ook alle etenswaren hebben een eigen dag. Op één januari begint Dry January en is het tevens Bloody Mary Dag. Serieus. Al snel volgen: Spaghettidag, Slagroomdag, Aardbeiendag, Popcorndag, Pindakaasdag en Dag van de croissant. Vind je het gek dat goede voornemen nummer één – gezonder eten – voor het nieuwe jaar snel sneuvelt. In februari gaat het verder: Crêpedag, Carrotcakedag, Internationale Nutelladag, Chocoladefonduedag, Ijs Als Ontbijtdag, Frozen Yoghurt Day, Margaritadag, Bananenbrooddag, Tortillachipsdag, Pistachedag, Drink Wijndag, Kersentaartdag en Bubblegumdag dus.
Zinvolle dagen
Veel dagen las ik vol verbazing of ik moest erom lachen. Daarnaast staan er dagen op de kalender die wat mij betreft wél aandacht verdienen in 2022. Dry January vind ik namelijk een prima dag om het jaar mee te beginnen. Wereldbrailledag mag ook blijven, het is belangrijk dat iedereen verhalen kan lezen. Wereldgodsdienstdag, Wereldknuffeldag en Warme Truiendag kan ik ook prima mee leven. Earth Hour doen we thuis al jaren aan mee. Gezellig een uurtje de lampen uit, de kaarsjes aan. Grote Rekendag is leuk voor scholen. Internationale dag van de Rechten van het Kind vond ik altijd een goed idee en is wat mij betreft onmisbaar. Dan is er nog de Dag van de Aarde; stilstaan bij de plek waarop je kunt leven. Tot slot vind ik de Offline Dag ook een leuke. Een hele dag offline, ik kan me niet heugen wanneer ik dat was. 10 mei 2022 is het zover. Ik broed nog op een blog daarover. 15 november is het overigens Ik Hou Van Schrijven Dag. Die inhaakkalender is zo gek nog niet.
Conclusie
Op de inhaakkalender staat voor ieder wat wils. Wen droomt er al vier jaar van om weer op Bubblegum te kauwen. Het is het eerste wat hij wil eten als zijn beugel eruit is. Op kauwgom kauwen blijkt goed voor je concentratie en het schijnt je oren te beschermen, dus wie ben ik om Bubblegumdag af te schaffen. Mensen, dieren, ziektes of etenswaren ieder jaar een keer in het zonnetje zetten of er aandacht voor vragen, dat is natuurlijk prima. Maar dan toch hè? Bubblegumdag… Ik denk dat je niets hebt aan deze blog. Hooguit twee minuten lekker gelezen óf trek in bubblegum. Dat is dan vast precies de bedoeling van deze dag.
Deze Lentekrabbels lees je misschien ook graag:
Weergaven: 226