Tirza Kingma

Boost je dromen tijdens nieuwe maan

nieuwe maan

14 december 2020 – Vandaag is het nieuwe maan. De laatste van dit jaar en ze valt ook nog eens op een maandag. Nieuwe maan is hét moment om rustig aan te doen, te dromen en plannen te maken. Hoewel het bijna winter is, krijg ik er energie van. Vroeger ervaarde ik zo’n energieboost alleen als ik goede voornemens opstelde voor oud & nieuw en na de zomervakantie. Nu weet ik dat er na iedere negenentwintig en een halve dag weer zo’n moment is. Deze laatste nieuwe maan van 2020 nodigt je uit alvast te dromen over het nieuwe jaar.

Energie van de maan
De maan heeft zoveel kracht dat ze eb en vloed bepaalt en de stand van de maan bij je geboorte schijnt meer invloed op je te hebben dan je zonneteken. Tijdens nieuwe maan blokkeert de aarde het zonlicht dat op de maan valt, waardoor de maan weinig energie geeft. Volle maan daarentegen straalt magisch licht. Over de hele wereld worden dan feesten georganiseerd en ook de dierenwereld reageert op haar. Mijn moeder plande onze kampeervakanties vroeger rond volle maan, want dan was het volgens haar altijd mooi weer. Zelf trok de mysterieuze bol aan de hemel vooral mijn aandacht als ik ’s nachts weer eens wakker lag en onrustig droomde. Inmiddels weet ik dat de volle maan zoveel energie geeft dat je beter overdag wat extra gas kunt geven zodat je ’s nachts beter slaapt.

Een nieuw begin
Het woord maan is vast niet voor niets terechtgekomen in de naam voor de eerste dag van de week. Een nieuwe start. Ik voel die energie sterker als het nieuwe maan is, de onzichtbare maan die staat voor een nieuw begin. Vandaag hebben we het dus allebei. Bovendien gaat deze nieuwe maan gepaard met een zonsverduistering, waardoor de uitwerking nog sterker voelbaar is. De maan kent haar eigen cyclus en start altijd met een dag rust. Daarna neemt haar energie toe. Als je tijdens nieuwe maan plannen hebt gemaakt, zie je op het moment waarop de helft van de maan zichtbaar is waarschijnlijk de eerste resultaten. Het is een fase waarin je vol energie in actie kunt met de volle maan als hoogtepunt. In de laatste fase van de maan, het laatste kwartier, wordt het tijd om af te ronden en los te laten. Niet altijd makkelijk, maar de cyclus van de maan is korter dan die van een jaar en dus kun je vaker oefenen😊.

Dromen
Lantefanteren, daar ben ik niet zo goed in. Van een paar dagen doelloos ronddolen word ik onrustig en chagrijnig. Ik gedij beter bij doelen stellen en plannen maken. Misschien komt het door mijn behoefte aan structuur, maar dromen herbergen ook je diepste verlangens en waarom zou je daar niet voor gaan. Ik krijg er in ieder geval energie van als ik gericht ergens naartoe kan werken. Je kunt alleen niet altijd ‘aan’ staan. Daarom vind ik het ritme van de maan zo fijn. Tijdens nieuwe maan doe je het wat rustiger aan en maak je plannen. De komende winterweken zijn hier sowieso heel geschikt voor. Het is de ideale tijd om bij te komen en te dromen over 2021 en daarna.

Inspiratie
De nieuwe maan staat symbool voor een nieuw begin, de maan zelf voor vrouwelijke kracht. Ze wordt wel de moedergodin genoemd. Ze herinnert ons eraan dat we mogen ontspannen, vertrouwen en niet altijd keihard hoeven te werken. De cyclus van de maan kan je helpen bij je eigen energie te blijven en je inspireren tot nieuwe plannen. De nieuwe maan heeft mijn interesse gewekt tijdens een Maanchallenge van Dolly Heuveling van Beek. Zij koppelt de vier fases van de maan aan spiritueel werk, actie, denkwerk en emotiewerk. Ik zie in de maancyclus ook overeenkomsten met de Creatiespiraal van Marinus Knoope waarover ik eerder een blog schreef.

Met of zonder afstemming op de nieuwe maan, ik wens je in ieder geval veel nieuwe dromen toe, veel ontspanning en alvast een mooie afsluiting van dit vreemde jaar.

Boost je dromen tijdens nieuwe maan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven