Tirza Kingma

Boekenweek 2024: vijf boeken over gezondheid en bewustwording

Boekenweek 2024

Je kent ze vast, deze uitspraken: “Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg.” En: “Wat je denkt bepaalt hoe je je voelt, wat je voelt bepaalt hoe je je gedraagt.” Als je dus denkt wat je altijd denkt … Zoveel kracht hebben gedachten en zo veel invloed hebben ze op je leven en ook op je gezondheid. Ik blijf het interessant vinden hoe lichaam en geest samenwerken. In deze blog deel ik mijn vijf favoriete boeken over dit onderwerp, want het is tenslotte Boekenweek.

De kracht van het nu – Eckhart TolleBoekentip
De kracht van het nu van Eckhart Tolle heb ik meerdere keren bij mijn ouders uit de kast geplukt. De eerste twee keer dat ik erin begon, kwam ik er niet doorheen. Ik begreep niet wat Tolle duidelijk wilde maken en ik vond het vooral bijzonder irritant dat hij ‘zomaar’ – in één nacht door één spirituele ervaring – van al zijn problemen af was. Waarom moest ik daar zo lang over doen?
In de kern gaat dit boek over het stoppen met denken. De waarnemer van je eigen gedachten worden. Bewust te ‘zijn’ in het nu, met alles wat je hoort, voelt en ruikt. Zo schakel je het denken uit en bestaan er dus geen problemen. Ook emoties worden gezien als een reactie van je lijf op je gedachten. Angst heeft bijvoorbeeld bijna altijd te maken met later, met je zorgen maken over de toekomst. Zelfs tijd wordt op deze manier als een illusie gezien. 
Leven in het nu, dus. Een levenslange training, voor mij in ieder geval. Mindfull huishoudelijke klusjes doen en mediteren helpen daarbij. 

Balans in de je leven – Deepak Chopra
Misschien wel mijn favoriete boek van deze vijf, al heb ik het alleen als dwarsligger. Balans in je leven las ik tijdens onze wereldreis in 2014, maar ik sla het nog regelmatig open. Chopra onderwijst de geest-lichaamgeneeskunde – hoe mooi is alleen al dat woord – vanuit ayurvedisch perspectief, een Indiase gezondheidsleer. Die leer gaat uit van drie verschillende ‘kwaliteiten’, dosha’s genaamd, die in ieder mens aanwezig zijn. Zodra er een verstoring is in een van de dosha’s, ben je uit balans en is er kans op klachten of ziekte. Chopra gaat in dit boek nog een stap verder, achter de dosha’s ligt namelijk je kwantumlichaam, een plek waar vijftigbiljoen lichaamscellen reageren op iedere gedachte of emotie die je hebt. Hij ziet gezondheid daarom als een hogere staat van bewustzijn. De uitdaging is om precies te leven volgens de natuur, te voldoen aan de natuurlijke behoeften van je lichaam en geest. In het boek vind je ook tips en adviezen over leefgewoonten, voeding, ademhaling en beweging zoals een aantal yoga-oefeningen.

Je kunt je leven helen – Louise Hay
Nog zo’n boek waar ik al vroeg mee in aanraking kwam, omdat het bij mijn ouders in de kast stond. ‘Het basisboek voor een gelukkig(er) leven!’ staat er op de achterkant van de cover. Achter in het boek vind je een lijst met aandoeningen en de mogelijke (mentale of spirituele) oorzaken daarvan, plus affirmaties om deze klachten te helen. Ik wilde wel zo’n quick fix voor mijn eczeemklachten, maar zo gemakkelijk werkt het niet. 
In Je kunt je leven helen, lees je in ieder geval alles over het belang van zelfliefde, want zelfliefde is volgens Louise Hay waar het oplossen van ieder probleem mee begint. Ze geeft in haar boek dan ook veel affirmaties – zodat je de juiste gedachten kunt creëren, want je gedachten creëren immers je toekomst – voor allerlei ‘problemen.’ Een boek dat ik nu ik er over schrijf nog maar weer eens wil lezen, want op dit gebied raak je denk ik nooit uitgeleerd.  

Hé dokter, word wakker! – Umut Evren Nefertiti
Hé dokter, word wakker! was het eerst boek dat ik las over de gezondheidszorg. Door eczeemklachten, en het doodlopende pad daarvoor in de reguliere gezondheidszorg, ging ik op zoek naar alternatieven. Ik heb altijd geleerd dat er een kans is als de westerse en de oosterse geneeskunde gaan samenwerken. Niet het een veroordelen of het andere, we hebben beide nodig. In dit boek komt dat samen. Je leest een mailwisseling tussen een Nederlandse huisarts, Wytze, die vastloopt met zijn patiënten en in zijn eigen leven en zijn vroegere vriendin die inmiddels via onder andere een natuurgeneeskunde- en homeopathische opleiding in India terecht is gekomen. Zij mailt zoveel wijsheid naar Wytze dat hij voorstelde dit uit te brengen in een boek. Ze bespreken in de mails alle onderwerpen die in het dagelijks leven voorbij kunnen komen, van klachten van patiënten, het nut van vaccinaties tot de intenties van artsen. Omdat het boek in mailvorm is geschreven, leest het vlot weg, al is het een dikke pil.   

Van klacht naar kans – Juriaan Galavazi
In Van klacht naar kans daagt dokter Juriaan Galavazi je uit om op een andere manier naar lichamelijke klachten te kijken. Verbeter je leven door naar je lijf te luisteren is dan ook de ondertitel van het boek.
Dokter Juriaan is een westerse (huis)arts. Hij benadert een klacht altijd eerst vanuit de reguliere geneeskunde, maar daarna ook vanuit andere invalshoeken. Wat kun je doen qua voeding? Wat voor impact heeft de aandoening op je leven? Kun je anders of meer gaan bewegen? En tot slot: wat zou jouw lichaam je met deze klacht willen vertellen? Want stel dat jouw lijf de perfecte thermometer is om je te vertellen welke kant je op mag in je leven. En dat de angst om iets te verliezen je grootste verlangen ondermijnt. Dat is waar dit boek over gaat. Met voorbeelden van klachten van zijn patiënten en veel vragen om met je eigen gezondheid en bewustwording aan de slag te gaan. Makkelijk leesbaar geschreven in korte hoofdstukken.

Deze Lentekrabbels lees je misschien ook graag:

Boekenweek 2024: vijf boeken over gezondheid en bewustwording

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven